Izvor: B92, 09.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Skeleti uživo"

Beograd -- U galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu otvorena je juče izložba "Skeleti uživo".

Postavka sadrži 134 eksponata, među kojima su mnogi prikazani prvi put u Srbiji. Na izložbi su predstavljeni spoljašnji skeleti mekušaca, rakova i insekata i unutrašnji skeleti bodljokožaca, riba, gmizavaca, ptica i sisara. Svi skeleti su postavljeni u prirodnim pokretima, položajima koje bi životinje zauzimale u različitim situacijama u prirodi, a posebnu instalaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavlja lisica u galopu.

"Ova izložba je zamišljena tako da ima nekoliko segmenata. Pored glavnog, koji se sastoji od raznoraznih skeleta životinja, imamo jedan deo koji nije inače uobičajen u muzejskim postavkama, da posetioci mogu da pipnu eksponat. To je pre svega rađeno zbog dece, zbog ljudi sa posebnim potrebama, za slabovide i slepe i čak imamo natpise pisane Brajevom azbukom", kaže Milan Paunović, autor izložbe.

Skelet kičmenjaka daje telu čvrstinu, pruža oslonac za pričvršćivanje mišića i štiti osetljive unutrašnje organe.

"Najstariji eksponat izložbe je lobanja tjanšanskog Argali ovna iz 1897. godine, koja je pripadala ruskom grofu Evgeniju Demidovu. Tridesetih godina prošlog veka deo grofovske zbirke dobio je na poklon naš knez Pavle", kaže Paunović.

Izložba "Skeleti uživo" biće obogaćena kreativnim radionicama za decu.

"Svaki skelet sadrži jednu posebnu priču. Na svakom skeletu, u tim tvrdim elementima, u kostima, je određeni zapis. Pomoću kostiju, pomoću zuba, možete da saznate mnogo o tome kako je živela životinja, gde je živela, da li je bila povređivana, da li je bila bolesna. Naši kustosi će tokom izložbe moći da ukažu posetiocima na te detalje koji svaki eksponat sa sobom nosi", rekao je autor izložbe.

"Skelete uživo" možete pogledati u galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu do 31. avgusta svakog dana, osim ponedeljka, od 10 do 21 čas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.