Izvor: B92, 03.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlet u Sarengrad

Ilok -- Sedam dana posle pogranicnog incidenta na Dunavu kada je Vojska Jugoslavije u znak upozorenja pucala na delegaciju hrvatske opstine Ilok i delegaciju vukovarsko-sremske zupanije koje su brodom isle prema Sarengradskoj adi, u subotu su stanovnici hrvatskih pogranicnih mesta na Dunavu organizovali izlet u Sarengradu, na desnoj hrvatskoj strani Dunava, da bi pripremili cuveni fis paprikas. Iako je prethodno bilo najavljeno da ce se stanovnici hrvatskih opstina uputiti na Sarengradsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << adu i tamo organizovati druzenje, od takve ideje se odustalo. "Ne zelimo da zaostravamo situaciju niti da bilo koga provociramo. Zato smo odlucili da ostanemo na nasoj hrvatskoj strani obale i da tu organizujemo druzenje i izlet", kaze u izjavi za Radio B92 vukovarsko-sremski zupan Safer: "Niko nije zelio ni htio ni namjeravao bilo kakve provokacije, dapace, mi smo zivotno zainteresovani da se sa nasim susjedima sa druge strane Dunava dogovaramo, razgovaramo i ova inicijativa prosle nedjelje je imala samo taj cilj. Naravno, kada je to poprimilo publicitet, kada je grubo pucano na kupace u kupacim gacama, naravno da se i hrvatska javnost uznemirila. Danasnji skup na hrvatskoj strani u Sarengradu ima za cilj da posalje mirotvorne, pacifisticke poruke, da kaze da mi i dalje moramo razgovarati i da moramo stvarati uvjete za zajednicku suradnju, jer dok se puca naravno da ce Dunav biti mrtva rijeka", kaze Safer.

Podsetimo, VJ tada je saopstila da delegacija hrvatske opstine Ilok i vukovarsko-sremske zupanije nisu prijavile plovidbu Dunavom sto je, kako tvrde, bilo neopohodno. Inace, taj incident jos uvek izaziva brojne reakcije u hrvatskoj javnosti, uz ocenu da je to najtezi granicni incident od zavrsetka ratnih sukoba. Gradonacelnik Iloka Zeljko Sladetic u izjavi za B92 naglasava da se izlet na hrvatskoj strani Dunava ne moze smatrati provokacijom: "Ja mislim da to nije nikakva provokacija, mislim da nema razloga da bilo ko sumnja da neko ima namjere da provocira. Sarengrad je zivotno zainteresiran za prostor Sarengradske ade, sve je to bilo u interesu gradjenja dobrosusedskih odnosa, jer to treba da postane oaza mira sa turistickim potencijalom", kaze Sladetic. Zeljko Sladetic takodje smatra da nema nikakve potrebe dodatno zaostravati susedske odnose. U istom kontekstu, vukovarsko-sremski zupan Safer u izjavi za B92 objasnjava da je, pre proslonedeljnog incidenta, upravo bilo planirano suprotno, a to je da u subotu gradjani hrvatskih opstina zajedno sa gradjanima vojvodjanskih, provedu jednodnevno druzenje na Sarengradskoj adi, "da ce skuhati nekakav fis, okupati se na prekrasnom kupalistu, no kada se desio incident, price su otpale. No, da ne bi bilo samovoljnih aktivnosti, pa da ne bi bilo provokacija, ja sam preuzeo pokroviteljstvo, a grad Ilok organizaciju, i mi smo taj fis skuhali na desnoj strani Sarengradske ade i pozvali sve ljude dobre volje, i sa lijeve strane da nam se prikljuce", kaze zupan Safer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.