Izvor: Danas, 08.Dec.2014, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlazak iz senke

Kada je evropski komesar Johanes Han onomad svoj mandat u „resoru“ za susedstvo i politiku proširenja započeo posetom Beogradu, predsednik Srbije je u obraćanju javnosti, izgovorio poruku, koja je medijski prošla gotovo nezapaženo, jer je dominirao fokus srpsko-ruskih odnosa. „Srbija bi morala da nađe i drugog predsednika i drugog premijera koji bi bili spremni da pogaze Ustav i razgovaraju s predstavnicima Prištine kao s predstavnicima nezavisne države“, rekao je Nikolić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Dve nedelje kasnije pak, a tajming je svakako bitan jer vremenski okvir „pokriva“ nastup premijera Vučića u SB UN u Njujorku, ali i najavu Šešeljeve vanparlamentarne SRS da će prikupljati potpise za smenu predsednika Srbije zbog povrede Ustava, Nikolić je iskoračio iz sopstvene senke. U dva jaka intervjua obratio se naciji apostrofirajući sopstvenu poziciju - predsednika bez stranke koja bi ga zaštitila od medijskih napada, ali i dovodeći zvanični politički kurs zemlje u pitanje, nagoveštajem da je od Hana saznao da će priznanje Kosova biti uslov Srbije za članstvo u EU. Istovremeno je telefonski razgovarao sa Putinom i Orbanom. Tumači političkih zbivanja na prvu loptu mogu da ocene da je otvoren front između „tominih“ i „vučićevih“ u SNS, a na drugu, da je za to izabran trenutak kada se Vučićeva pozicija čini oslabljenom zbog serije potresa kako na međunarodnom planu, tako i unutrašnje-ekonomskom. Teško međutim, da je Nikolić tek nedavno saznao za stavljanje pred izbor „Kosovo ili Evropa“, pa pozvao na pravljenje političkog konsenzusa, a još je teže da njegova tvrdnja kako u vladi koja bi priznala Kosovo ne bi učestvovao, nema veze sa sporadičnim pominjanjem prevremenih predsedničkih izbora i promenama Ustava. Ali, nevezano za bilo kakvu političku igru u vezi sopstvene pozicije, koja je po Ustavu i te kako bitna, bilo bi poštenije da predsednik građanima kaže, šta ustvari znači „priznanje Kosova“. Da li je to ranije kritikovan model dve Nemačke ili „mirovni sporazum“ kako to tvrde u Prištini i razmena ambasadora, ili nešto deseto. Tek tada može da se zalaže za nacionalni konsenzus.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.