Izdavači jači od Verbića

Izvor: Danas, 13.Maj.2015, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izdavači jači od Verbića

Predlog zakona o udžbenicima povučen je iz skupštinske procedure zbog opasnosti da neki članovi zakona budu proizvoljno tumačeni, jer bi time njegova implementacija bila ugrožena, izjavio je juče ministar prosvete Srđan Verbić. On je naveo da je postojala opasnost da se amandmanima izmeni suština zakonskog predloga, zbog čega nisu želeli da rizikuju.

Na pitanje novinara Danasa da li to znači da vladajuća većina ne bi podržala predlog zakona, Verbić je odgovorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da bi zakon "sigurno prošao", ali da je ubeđen da amandmanima ne bi moglo da se osigura da ono što piše u tom dokumentu bude primenjeno u praksi. Verbić je rekao da ga niko nije zvao i tražio da povuče zakonski predlog već da je vlada to uradila na njegovu inicijativu. Ipak, u Ministarstvu ne kriju da su tokom izrade ovog predloga bili suočeni sa strahovitim pritiscima, pre svega privatnih izdavača udžbenika. Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Zorana Lužanin rekla je da je Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu protiv Udruženja izdavača udžbenika zbog sumnje da u njihovom dopisu, u kojem su izneli sugestije na zakon, ima falsifikovanih potpisa. Lužanin je navela da Udruženje nije povuklo sporni dokument niti se izvinilo, a na pitanje Danasa da li joj je neko pretio odgovorila je odrično. Iz Udruženja izdavača poručuju da su od početka rada na zakonu "bezbroj puta ponovili argumentovane primedbe i predloge" i da je to bio njihov "jedini način borbe za poboljšanje izuzetno lošeg zakona". Oni su odbacili vezu sa nedavnim prebijanjem pomoćnika ministra Milovana Šuvakova, sa kojim ih je, kako kažu, Ministarstvo dovelo u vezu. Povodom optužbi o falsifikovanju potpisa, iz Udruženja ističu da je izdavačka kuća BIGZ greškom na svoju listu uvrstila tri autora bez njihovog odobrenja. Ministar je naveo da je zakon povučen privremeno, da mora biti usvojen do 1. septembra, kao i da Ministarstvo neće podleći pritiscima i da suština koju žele da osiguraju primenom novih rešenja neće biti promenjena. Predsednica Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije Aleksandra Jerkov uverena je da su izdavači razlog za povlačenje Predloga zakona o udžbenicima, napominjući da su imali brojne primedbe na taj dokument. Povodom spekulacija da je predlog povučen jer su izdavači uspeli da ubede poslanike vladajuće većine da taj dokument sadrži loša rešenja, Jerkov za Danas kaže da u to ne veruje. Navodi da bi poslanici vladajuće većine sigurno stali iza zakona koji je predložila vlada. Ona je rekla da je stiglo između 40 i 50 amandmana na predlog zakona i to opozicionih stranaka, ali da to nije konačan broj, s obzirom da rok za podnošenje nije istekao kada je predlog povučen. Samo su poslanici DS pripremili oko 30 amandmana, koje nisu stigli da podnesu. - Da je ministar rekao pravi razlog povlačenja predloga zakona, onda bi sednica Odbora za obrazovanje izgledala drugačije. Ako je predlog povučen pod pritiskom, da li to znači da se neko dogovorio sa vršiocem pritiska da zakon izgleda drugačije - pita Jerkov.

Podrška Bumbašireviću

Senat Univerziteta u Beogradu podržao je kandidaturu Vladimira Bumbaširevića za još jedan mandat rektora. Bumbaširević je na jučerašnjem glasanju dobio 37 glasova, a jedan listić je bio nevažeći. Sednica Saveta na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo Beogradskog univerziteta održaće se 29. maja.

SDS: Ministar da podnese ostavku

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Srbije Janko Veselinović izjavio je juče da bi ministar Verbić trebalo da podnese ostavku zbog povlačenja predloga zakona, a njegovo obrazloženje da ga je nemoguće popraviti amandmanima ocenio je "skandaloznim." Veselinović smatra da takav potez omogućava i dalje korupciju u školstvu pri nabavci udžbenika.

M. R. M.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.