Izvor: B92, 11.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izbori ili radikalizacija"

Beograd -- Nenad Bogdanović kaže da odlaganje izbora uvećava opasnost od radikalizacije političkih prilika.

"DS vodi stalnu kampanju za raspisivanje izbora jer je u interesu države da sadašnja vlada ode. Srbija na izborima može da dobije ozbiljnu demokratsku vladu, a pregovori o evropskim integracijama i statusu Kosova će biti mnogo uspešniji ako ih bude vodila takva vlada", rekao je potpredsednik Demokratske stranke.

Bogdanović kaže da saradnja s Haškim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tribunalom, status Kosova i odnosi s Crnom Gorom ne treba da budu teme na kojima stranke stiču političke poene, već da je oko tih pitanja nužno postići minimalnu međustranačku saglasnost i prepustiti Vladi i predsedniku Srbije da ih rešavaju.

Građani ne veruju institucijama

Većina građana Srbije nema poverenja u Skupštinu i Vladu i smatra da su zemlji potrebni izbori. Prema rezultatima istraživanja javnog mnenja koje je agencija Barometar sprovela tokom decembra na slučajnom uzorku od 1.000 građana na teritoriji Srbije bez Kosova, 97,8 odsto ispitanih nema poverenja u parlament Srbije, a oko 88 odsto ne veruje Vladi Srbije. U Vojsku Srbije i Crne Gore nema poverenje 81 odsto anketiranih, a u policiju 78,7 odsto.

Najviše poverenja građani imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu, 53,7 odsto.

Većina ispitanika je za vanredne parlamentarne izbore, a od tog broja njih 49 odsto smatra da izbori treba da budu održani odmah, a 25 odsto da to treba da se desi tokom ove godine.

Kada bi izbori bili održani danas, 31 odsto ispitanih bi glasalo za Srpsku radikalnu stranku, 26 za Demokratsku stranku, 18 za Pokret snaga Srbije i Socijaldemokratsku partiju, a devet za Demokratsku stranku Srbije. Ostale partije ne bi prešle cenzus od pet odsto. Za Socijalističku partiju Srbije glasalo bi četiri odsto građana, za G17 plus 2,7, za Srpski pokret obnove tri, a za Novu Srbiju 1,8 odsto.

Za koaliciju koju bi činili DS, PSS, SDP i manjinske partije glasalo bi 52 odsto, a za savez koji bi činili SRS, DSS i SPS 48,5 odsto građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.