Izbor sudija i tužilaca u toku

Izvor: B92, 13.Nov.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor sudija i tužilaca u toku

Slobodan Homen

Beograd -- Sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen kaže da je postupak izbora nosilaca pravosudnih funkcija u toku i da će biti završen u zakonskom roku.

"Očekujem da će Visoki savet sudstva završiti izbor sudija, a Državno veće tužilaca predlog za izbor tužilaca i njihovih zamenika do 1. decembra, kako je propisano zakonom", izjavio je Homen. On kaže da su ta dva tela, prvenstveno sastavljena od sudija, odnosno tužilaca, apsolutno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezavisna i da u njihov rad ne sme da bude upliva ni zakonodavne ni izvršne vlasti.

Državni sekretar je podsetio da je jedan od osnovnih uslova Evropske unije je da politika ne sme da ima upliva u izbor budućih nosilaca pravosudnih funkcija.

Visoki savet sudstva ima zadatak da od 5.200 kandidata izabere ukupno 2.400 sudija. Državno veće tužilaca predložiće Skupštini kandidate za izbor 67 javnih tužilaca i republičkog tužioca, kao i 546 zamenika javnih tužilaca.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slobodan Homen : Izabrali smo sudije

Izvor: Kurir, 13.Nov.2009

BEOGRAD - Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, tvrdi da će posao reizbora sudija i tužilaca biti završen kako je i najavljeno, do 1. decembra, kada će se sva imena naći pred poslanicima Skupštine Srbije. U razgovoru za Kurir Homen poručuje i da nikakve lustracije neće biti,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.