Izbor fakulteta – dvaput meri, jednom seci

Izvor: RTS, 13.Jun.2019, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor fakulteta – dvaput meri, jednom seci

Univerzitet u Beogradu upisaće 15.450 brucoša, a od toga 9.600 akademaca moći će da se školuje o trošku države. Prijavljivanje počinje 19. juna, a prijemni ispiti 24. juna. Kandidati rođeni u Srbiji ne moraju da donose izvod iz matične knjige rođenih.
Sudeći prema probnim prijemnim, i dalje je najveće interesovanje za fakultete koji školuju IT stručnjake.

"Imamo probni prijemni ispit >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ove subote za koji se javilo dosta kandidata. Užurbano se pripremamo i za prijemni koji je 24. juna", kaže dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu prof. Milo Tomašević.
Rezultati su dobri, kaže dekan Fakulteta organizacionih nauka prof. Milija Suknović.
"Već na prvom probnom prijemnom se pokazuju bolji rezultati nego do sada, gde se pokazuje da je procenat onih koji su izašli u odnosu na broj prijavljenih 88 odsto, on je do sada uvek bio manji", rekao je Suknović.
Inovirani programi prate razvoj nauke. Na sajtu Univerziteta, koji će najmanje dva puta dnevno biti ažuriran, potencijalni brucoši mogu da nađu podatke o broju prijavljenih kandidata na svaki studijski program.
"Tako da će kandidati moći da prate broj prijavljenih i da na osnovu svog uspeha donesu odluku da se prijave na neki program koji je blizak njihovoj prvoj želji i da na neki način osiguraju upis na Univerzitet u Beogradu", naveo je prorektor Univerziteta u Beogradu prof. Petar Bulat.
Da je sve spremno smatra rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović.
"Mislim da je zaista sve spremno da se na najbolji i najefikasniji način to završi. Takođe, od samih prijava do eventualnih žalbi na kraju, sve mora da bude završeno do 12. jula", poručila je Popovićeva.
Da bi uslovi studija bili još bolji, treba rešiti pitanje nedostatka prostora, materijalnih troškova, vraćanja zadužbina. Rektorka Popović će sa predsednicima SANU i Matice srpske sutra premijerki Brnabić predati nacrt zakona o vraćanju imovine ove tri institucije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.