Izbeglički život bez grejanja

Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglički život bez grejanja

Snalaze se pomoću grejalica i peći, zbog čega im je život u opasnosti – barake, stare oko pet decenija, uglavnom su drvene, a instalacije davno dotrajale

Smederevo – Za razliku od smederevskih stanova koji su ovih dana topli uprkos energetskoj krizi jer svih dvanaest kotlarnica u gradu radi isključivo na mazut, oko 35 oronulih drvenih baraka u selu Radinac, u kojima živi oko šest stotina izbeglica, na Božić je ostalo bez grejanja. I tako do dana današnjeg. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Taj kolektivni centar napaja se gasom iz obližnjeg „Ju-Es stila” u kojem je pre desetak dana potpuno obustavljena proizvodnja zbog nestašice gasa, pa su i trošni domovi njihovih prvih komšija ostali hladni. Stanari naselja, izbegla i raseljena lica, nekako se snalaze pomoću grejalica i peći, zbog čega im je život doveden u opasnost jer su barake, stare oko pet decenija, uglavnom drvene, a instalacije davno dotrajale. Strah od zime i izbijanja požara uvukao se u duše „izbeglica" kojima su improvizovane montažne kućice više od petnaest godina jedini dom. Strahuju i nadležni u lokalnoj vlasti, ali tvrde da je ipak sve pod kontrolom.

– Grejanje na struju u ovom hladnom periodu bila je jedina alternativa gasu i pored toga što smo svesni da je reč o barakama koje nisu pravljene za porodice, a kamoli više porodica, gde svaka koristi aparate na struju,od peći,bojlera, pa do šporeta i zamrzivača. Zato stalno kontrolišemo potrošnju jer strahujemo od požara,pogotovo što znamo da nijedna kućica nema trofazne utičnice, a na jednoj komandnoj tabli ima više osigurača, pa dolazi do pregorevanja kablova i instalacija –kaže za „Politiku" upravnik kampa u Radincu Zoran Radojković.

Među šest stotina izbeglica ima više od stotinu dece do deset godina i desetak beba. Tu je nastanjeno i stotinak starih i iznemoglih.Nije retko da u jednoj drvenoj kućici od četiri sobe žive čak i po četiri višečlane porodice koje dele jedno kupatilo.Ima baraka gde se u kupatilo ulazi i spolja.Stolarija je dotrajala i rasklimana, pa hladnoća ulazi sa svih strana.Jeste da struju plaća „Ju-Es stil”, ali stanarima je naloženo da štede zbog eventualnih paljevina.Napon je takođe oslabljen, pa kvarcne grejalice jedva da rade.

U porodici Živković, koja četvorosobnu baraku deli sa još tri porodice, zatičemo bebu, malog Stefana rođenog tek pre trinaest dana. Za neki dan iz porodilišta će stići još jedna beba, pa će u tesnom sobičku živeti sedam duša.Greju se samo na jednu kvarcnu grejalicu koju tek povremeno uključuju iz straha od požara.Iz utičnice vire kablovi, potpuno neobezbeđeni, koji se tope kad duže radi grejalica.Kupatilo zajedničko, a para za održavanje čistoće nema.Glava porodice, Kosara, samohrana majka šestoro dece, od koje samo jedno muško, i to desetogodišnjak, očajna je jer njena porodica nema baš nikakvih prihoda. Žive bez ijednog dinara, posla nema,a ni pomoći od države.Dnevno od Crvenog krsta dobiju po jedan siromašni obrok po osobi i kažu da to malo hrane rasporede i za doručak i večeru. Deca, više gladna nego sita, a sad ih je snašla i muka sa grejanjem.

– Sve muke idu na sirotinju, smrzavamo se, a najgore je za bebu, već je počela da kašlje. Noću ne smemo da uključujemo kvarcnu, a danju povremeno. Imamo rupe između zidova i tu guramo novine da ne ulazi hladnoća. Kroz prozore „svira" hladnoća i curi voda kad pada kiša, a na prag od vrata stavljamo ćebe. To je naš život, a na proleće čujem da se verovatno zatvara naselje, pa ćemo svi na ulicu – priča kroz suze Kosara Živković.

Nije mnogo bolje ni u drugim porodicama. Svaka priča je za sebe i svakome je svoja muka najteža.

Upravnik Radojković kaže da je iz „Ju-Es stila” dobio informaciju da je stigao minimum gasa za grejanje fabrike u humanitarne svrhe, odnosno napajanje izbegličkog naselja. Sada se, međutim, javio novi problem. U nekoliko baraka u koje uprava nema pristup, a preko kojih idu instalacije za grejanje, došlo je do pucanja cevi zbog mraza. Voda curi i ne može da dopre do radijatora u barakama, pa grejanja još nema.

– Radimo na tome da što pre otklonimo posledice havarije. To nam sada otežava situaciju, ali nadamo se da će sutra grejanje doći i do baraka – smatra Radojković.

Olivera Milošević

[objavljeno: 17/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.