Izvor: B92, 26.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbegli privremeno dobili struju

Kraljevo -- Problem sa strujom za izbegle iz Hrvatske u baraci Kablara kod Kraljeva privremeno rešen, ostaje problem daljeg plaćanja računa.

40 izbeglih je dva dana bilo bez struje i grejanja zbog neplaćenih računa. Poverenik Komesarijata za izbeglice u Kraljevu Slobodan Stanišić za B92 kaže da je problem sa električnom energijom trenutno rešen. Stanišič navodi da je, međutim, ostao problem kako će dalje ići sa izmirivanjem obaveza preduzeća Kablar, koje je u stečaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"To je sticaj nekih posebnih okolnosti, ali je kompanija Kablar u stečaju. Ono što Komesarijat za izbeglice plaća po ugovoru kompaniji Kablar, deo tog novca verovatno ide i za plaćanje struje, ali po Zakonu o stečajnom postupku postoje drugi prioriteti, tako da je pitanje koliko redovno Kablar izmiruje obaveze prema EPS-u, ali sigurno je da će se ubuduće naći nekakav modus da se to prevaziđe", kaže on. Stanišić najavljuje i da će najverovatnije u toku današnjeg dana ili u narednih dan-dva biti rešen i problem sa grejanjem tih objekata.

Struja problem i na Kosovu

Istovremeno, nastavljaju se problemi sa strujom na Kosovu. "Koordinacioni Centar je učinio sve što je moguće da se reši problem snabdevanje električnom energijom na Kosovu", kaže Milorad Todorović.

Potpredsednik Koordinacionog Centra za Kosovo rekao je za B92 da su UNMIK-u i Vladi Kosova ponuđena tri predloga - avansni izvoz struje u elektroprivedu Kosova u količini potrošnje srpske zajednice, uz uslov da srpski inkansanti naplaćuju struju, zatim da se iz budžeta uplati suma potrebna da se pokrije potrošnja Srba do kraja grejne sezone. "Treći predlog je da se održi sastanak ministara energetike Srbije i Kosova, što je čini se UNMIK prihvatio, ali do danas nije došlo do poziva", kaže Todorović.

On objašnjava da će potpisivanje ugovora sa KEK-om biti lična odluka svakog, svake porodice, ali je problem to što je sadašnji menadžment KEK-a praktično nelegalan, jer je postavljenjen i ianugurisan oružjem juna 99. godine.Podsetimo, predstavnici srpske zajednice iz sela u okolini Kosovske Kamenice tražili su mišljenje Kordinacionog centra i Vlade Srbije o tome da li da Srbi potpisuju ugovor sa Kosovskom energetskom korporacijom o plaćanju električne energije i za koliko godina retroaktivno. Ta sela, inače, pripadaju takozvanoj Grupi C, koja se snabdeva električnom energijom po principu "viška" ili "manjka" iz druge dve grupe, za koje je utvrđen sistem restrikcije. Zbog toga srpska sela uglavnom nemaju struju ili je imaju samo u noćnim satima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.