Izvor: B92, 15.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izazovi profesionalizacije VS

Beograd -- Predstavnici vojske i analitičari slažu se u oceni da je služenje vojnog roka "loša investicija", profesionalizacija nužna do 2010.

Profesionalna vojska u Srbiji nije zahtev ni NATO-a ni Evropske unije, već potreba Srbije. Vojni rok u Srbiji danas traje šest meseci i to se jednostavno ne isplati jer je za tako kratko vreme nemoguće obučiti vojnika, smatra načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš.

"U tom kratkom vremenu teško da možete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kvalitetno da ih obučite i još da ih koristite, nema dovoljno vremena za to, da ih koristite u smislu da budu vojnici, a nema ni para da ih pozivate u rezervu. Sve skupa, loša investicija", kaže Ponoš.

"Ako imate ogrančen broj granata, mnogo je bolje da profesionalac ispali pet tokom jedne godine, nego neko jednu na odsluženju vojnog roka i posle ode kući i više nikad ne ispali. Nikada neće moći da se vrati to što ste uložili u njega", kaže on.

Profesionalna vojska biće brojčano manja, ali se planira da bude bolje obučena i opremljena od postojeće. Bezbednosni rizici koji bi mogli pretiti Srbiji ne traže masovnu već obučenu vojsku, objašnjava za B92 Zoran Dragišić sa Fakulteta za civilnu odbranu.

"Naše bezbednosne pretnje su takve prirode da nam ne treba masovna armija da bismo na te pretnje odgovorili, a mislim i slažem se potpuno sa onima koji kažu da je bolje da imamo malo vojnika, ali da ti vojnici budu vrhunski obučeni profesionalni i da je bolje da umesto u obuku regruta da ulažemo u moderniju tehniku", kaže Dragišić.

"Smatram da je važno da profesionalni vojnici budu dobro plaćeni i da njihov socijalni status bude dobar jer to nije samo socijalno pitanje nego važno bezbednosno pitanje", kaže on.

Dragišić smatra da vojnik ne bi smeo da ima ni dinar manju platu od policajca i da bi sredstva za punu profesionalizaciju vojske moraju biti predviđena već sledećim budžetom.

Zdravko Ponoš takođe ukazuje na problem malih plata kada je popunjevanje jedinica u pitanju.

"Raspisujemo konkurse s namerom da popunimo jedinice gde je predviđeno da budu profesionalci. To u nekim delovima zemlje ne ide dobro. Ne možemo da očekujemo da će neko u dobrostojećim gradovima na severu zemlje biti zainteresovan da radi taj posao za 200 evra. Postoje delovi zemlje gde je to atraktivna plata i gde imamo dobar odziv, pa nemamo problema da popunimo jedinice", kaže Ponoš.

Realno je da Vojska Srbije postane profesionala do 2010, smatraju stručnjaci, ali za to je neophodno usvajanje zakona o vojsci i odbrani koji bi pred poslanicima trebalo da se nađu na jesen.

U međuvremenu, menja se i izgled uniforme, pa vojnici na epoletama više neće nositi zvezdice već rozete, koje će im označavati činove, dok će podoficiri imati širite.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.