Izazov žandarmerijskog džipa

Izvor: Politika, 30.Okt.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izazov žandarmerijskog džipa

Šta bi se dogodilo da se uigrani mali kradljivci u Nišu nisu uplašili službenog vozila punog oružja i uniformi

Niš – Pojava po svemu originalnih krađa na obodu centra Niša, nedaleko od niškog buvljaka, na uglu Šumadijske i Ulice Ivana Milutinovića, poprima sve ozbiljnije razmere. Reč je o uigranoj akciji u kojoj bukvalno svakoga dana učestvuje desetak mališana romske nacionalnosti, starih između šest i najviše 13 i 14 godina, i koju, ma koliko da ulažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << velike napore, ne mogu da spreče ni policija, ni pojedine romske organizacije, koje su se poslednjih meseci uključile u rešenje problema.

Elem, sve je kao na dobro režiranom filmu: na trotoaru, svuda oko raskrsnice, navodno u bezbrižnoj igri je tih desetak mališana. Oni najstariji iz grupe stoje sa strane i posmatraju i čekaju da iz pravca industrijske zone i skladišta, gde se snabdevaju proizvodima široke potrošnje, naiđu mala transportna i teretna vozila, takozvani „van“, „poli“ ili „pik-ap“ automobili, puni robe.

Kad vozilo naiđe na znak najstarijih iz grupe neko od najmanjih izlazi na ulicu i pada pred automobil…

Istoga časa nastaju vika i cika, plač, hvatanje za glavu svih iz grupe. Vozač izlazi iz automobila, prilazi prednjem delu vozila i pokušava da pomogne mališanu koji iz sve snage vrišti. Vozača u tom položaju blokiraju ostali iz grupe, pošto svako ima svoj zadatak, i dok on pomaže navodno povređenom, oni najstariji stupaju u akciju – otvaraju zadnja vrata od vozila i odnose sve što im je pod rukom.

Ukoliko blokada vozača, dok ne otkrije koliko je nasamaren onim padom navodno povređenog mališana, traje duže, a i to se događalo, kombiji se čak i potpuno isprazne, jer četvorice ili petorica dečaka iz vozila odnesu bukvalno sve što je preuzeto iz skladišta. Kada vozače posle svega shvati šta je doživeo i pozove policiju, sve je već kasno – robe nema, nestala je „u dubini“ obližnjeg romskog naselja i, bar do sada nikada i ništa nije pronađeno.

– Pokušavali smo da organizujemo dežurstva policajaca, ali u danima kada su i u uniformama i civilu naši službenici neprestano bili na raskrsnici, nije se ništa događalo. Čim se sklone, ponavlja se scenario navodnih saobraćajnih nezgoda koje su ništa drugo nego paravan za krađe i pljačke – ispričao nam je Bratislav Timotijević, načelnik Službe za suzbijanje maloletničke delinkvencije Policijske uprave u Nišu.

Jedan događaj prethodnih dana, ispričali su nam u niškoj policiji, u organizaciji iste grupe mališana, dao je odgovor dokle su i na šta sve spremni ovi „klinci“: na pomenutoj raskrsnici pojavio se beli džip, niških registracija, i oni nisu mogli da odole. Po istom scenariju jedan od najmlađih pao je pred vozilo, vozač i suvozač su odmah istrčali do „povređenog“, a oni stariji – pravo pozadi i u džip. Kada su otvorili zadnja vrata vozila i videli šta je unutra, ostali su zabezeknuti i istoga časa izleteli napolje i dali se u bekstvo. Za njima su u naselje otrčali i svi, naravno i navodno povređeni mališan.

U unutrašnjosti džipa, koji je vlasništvo Žandarmerije, bile su uniforme i oružje! Uigrani kradljivci uplašili su se sadržaja džipa i pobegli.

Da li uopšte postaviti pitanje šta bi se dogodilo da se nisu preplašili ugledavši uniforme i oružje, da su se okuražili, kao i obično, i kućama poneli poneku cev?

Toma Todorović

objavljeno: 31.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.