Izvor: B92, 14.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz grobnice na Crnom Vrhu ekshumirano 110 tela

Sarajevo -- Iz najveće masovne grobnice u BiH koja se nalazi na Crnom Vrhu, kod Zvornika, do sada je ekshumirano najmanje 110 tela. Na osnovu dokumenata pronadjenih kod žrtava, zaključuje se da je reč uglavnom o ubijenim Muslimanima. Sekretar državne komisije BiH za utvrdjivanje činjenica o ratnim zločinima Mirsad Tokača rekao je Radiju B92 da je najverovatnije reč o žrtvama zločina u okolini Zvornika 1992. i 1993. godine, kao i u Srebrenici 1995. godine.

"Treba imati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vidu da je ovo rana faza eshumacije i da ćemo mi u narednom periodu od mesec ili dva dana, koliko je potrebno da se ove radnje završe, nešto više moći o ovome da kažemo. Pretpostavljam da će se naći neka dokumentacija. Za neke žrtve već postoje neki dokumentu. To što se nađe mora se vezati za pojedine događaje, a verovatno uskoro i za izjve srodnika i za ono što će se raditi kriz DNK analizu. U svakom slučaju, radi se o jednoj od najvećih grobnica u BiH. Sama činjenica da se predviđa da bi moglo biti i nekoliko stotina žrtava govori o razmerama tragedije i zloćina", rekao je Tokača.

Ekshumacija iz grobnice na Crnom Vrhu počela je pre tri nedelje, jama je duga više od 40 metara, široka pet i duboka više od tri metra. Žrtve su ubacivane u grobnicu i prekrivane zemljom u nekoliko slojeva. Od završetka rata u BiH do sada, forenzičari su ekshumirali 16.500 tela iz više od 300 masovnih grobnica. Grobnica na Crnom Vrhu je 14. masovna grobnica koja je pronadjena od početka ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.