Izvor: B92, 21.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz budžeta za pomoć invalidima

Beograd -- Iz budžeta Beograda u sledećoj godini biće izdvojen novac za uklanjanje prepreka kako bi se olakšalo kretanje osoba sa hendikepom.

Svoje predloge gde je osobama sa invaliditetima najhitnije omogućiti lakše kretanje, gradskom sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu daće udruženja, a na osnovu toga će se definisati lista prioriteta.

Tek nekoliko staza za kretanje slepih, malo zvučnih semafora i prilaza za osobe u kolicima, kao i nedostatak prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na trotoarima zbog nepravilno parkiranih automobila, samo su neki od problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u svakodnevnom životu.

Ono što oni prvenstveno žele jeste da se ulicama grada kreću sami, bez pratioca, što je sada u mnogim delovima grada nemoguće.

"Moji prijatelji u kolicima ne mogu sa nama da šetaju. Staze su urađene kao neki lep mozaik, ali recimo, ispred Vlade Srbije nema prilaza. Slepi i slabovidi stvarno ne mogu da hodaju tuda", objašnjava Vesna Nestorović iz udruženje slepih i slabovidih "Beli štap".

Gradski arhitekta Đorđe Bobić objašnjava da će stare zgrade morati da se prilagode, ali da i investitori koji grade nove zrade ponekad zaborave na propise, pa tako i neki novi objekti nemaju prilaze za invalide.

"Građevinska inspekcija pokušava to da prati, ali neki put je neobjašnjiva ta želja ljudi koji grade lepe i nove kuće, kako zaborave tako važan aspekt. Nije to uvek do investitora koji gradi, već i do uprave koja izdaje građevinske dozvole", kaže Bobić.

Sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu i Sekretarijat za obrazovanje najavili su da će u 2007. godini neke srednje škole u Beogradu biti prilagođene deci sa invaliditetima, kako bi im se obezbedilo da i posle osnovne škole nastave školovanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.