Ivanović obišao povratnike u selima Žač i Dragoljevac

Izvor: Blic, 05.Apr.2010, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović obišao povratnike u selima Žač i Dragoljevac

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović obišao je danas Srbe povratnike u Metohiji u naseljima Dragoljevac i Žač, u opštini Istok, i istakao da protesti Albanaca u tim mestima imaju cilj da zastraše Srbe koji se vraćaju na svoja imanja. Ivanović: Kfor i Kosovska policijska služba reagovali profesionalno

On je kazao da kosovski Albanci nemaju nikakav argument protiv povratnika osim "straha da neće više moći da koriste zemlju Srba", koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sada vraćaju pa će sami obrađivati svoju zemlju.

"Očita je namera da se zastraše i obeshrabre povratnici kako bi se vratili u izbegličke kampove u užem delu Srbije. Na taj način bi Albanci mogli da koriste zemlju koju su koristili sve ovo vreme. Čini se da su kosovski Albanci koji 10-11 godina eksploatišu, obrađuju njihovu zemlju bez ikakve naknade sada zabrinuti i shvataju da to više neće moći da rade", rekao je Ivanović Tanjugu.

On je ocenio da kod ljudi koji su se vratili na svoja ognjišta postoji čvrsta je volja da ti i ostanu, istakavši da je jedini cilj njegove današnje posete bio da ih ohrabri da ostanu, jer su ovo "početni problemi", koji neće dugo trajati.

Potrebna pomoć u hrani, alatu...

Oliver Ivanović je rekao da je ovoj fazi veoma bitno da se pomogne povratnicima u hrani, kao i u alatu za čišćenje kuća i pripremi za obnovu, ali i sredstvima za setvu.

On je rekao da su naredni protesti Albanaca zakazani za 15 dana i dodao da su u dosadašnjim protestima Kfor i Kosovska policijska služba reagovali veoma profesionalno i sprečili eventualne incidente.

"Prvi momenat kada ćemo se mi pojaviti kao Ministarstvo jeste prolećna setva, da bi im pomogli da zaseju njive. Tim ljudima treba pružiti svu pomoć, pre svega od Vlade Srbije, ali i od međunarodnih faktora. U ovom trenutku je i kosovska vlada od velike pomoći, izdvaja prilična sredstva kako bi njihov povratak bio održiv”, rekao je Ivanović.

Pritisak međunarodne zajednice na Albance

Ivanović je ocenio da je pritisak međunarodne zajednice na predstavnike kosovskih Albanaca u vlasti imao određeni uticaj.

Članovi 26 srpskih izbeglih porodica samoinicijativno su se vratili u selo Žač krajem marta. Povratnicima su na tri lokacije podignuti šatori UNHCR-a, dok se ne obnove njihove stare, ili izgrade nove kuće.

Albanci koji protestuju zbog Srba povratnika tvrde da među njima ima onih koji su učestvovali u ubistvima i proterivanju Albanaca iz tog i okolnih sela, što Srbi povratnici demantuju, ističući da među njima nema ni kriminalaca ni ratnih zločinaca.

U selo Dragoljevac se nekoliko dana pre povratnika u Žač vratilo 18 porodica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.