Izvor: Blic, 20.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Tasovac biće besednik festivala

NEGOTIN - Besednik 43. festivala „Mokranjčevi dani" biće Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije i vrhunski pijanista, potvrdila je Dragana Knežević, direktor festivala koji će 12. septembra biti otvoren u Negotinu u čast najvećeg srpskog kompozitora i dirigenta Stevana Mokranjca.

Festival će ove godine trajati pet dana, ali će imati i svoj šesti dan u vidu pretfestivalske večeri koja će pripasti horu AKUD „Lola" iz Beograda i u kojem peva čak sedmoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Negotinaca. Oni će svojim koncertom najaviti ovogodišnje muzičke svečanosti u Negotinu.

- Preko 1.350 izvođača nastupiće na programima festivala. Oni dolaze iz Švajcarske, Nemačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Natpevavanje horovo-horsko takmičenje za statuetu Stevana Mokranjca, kao jedan od najatraktivnih programa, otvoriće ovogodišnji festival - najavljuje direktorka Knežević.

Festivalsku premijeru pripremaju hor i simfonijski orkestar RTS kojim diriguje Bojan Suđić. Biće to muzika iz baletske predstave „Ohridska legenda" Stevana Hristića, sledbenika Stevana Mokranjca, čime će biti obeležena 50. godišnjica smrti ovog kompozitora, koji je kao i Mokranjac crpio inspiraciju iz narodnih motiva.

- Pored podrške muzičke produkcije RTS i „Jugokoncerta", festivalu se ove godine pridružuje i Pozorište na Terazijama mjuziklom „Maratonci trče počasni krug". Po prvi put jedna grandiozna pozorišna predstava napušta svoje prestoničko pozorište da bi bila izvedena na „Mokranjčevim danima" - ističe Dragana Knežević.

Uz 11 koncerata i pet pratećih programa, festival će ove godine kao trajni dokument ostaviti za sobom i dalja muzička istraživanja dela Stevana Mokranjca kao pisani trag festivala, ali i još jednu spomen-bistu rodonačelniku horske muzike u foajeu Doma kulture „Stevan Mokranjac" u Negotinu, koji je organizator i ovog 43. festivala „Mokranjčevi dani".

- Pored opštine Negotin, finansijsku podršku festivalu pružilo je i Ministarstvo kulture. Ipak, još uvek se očekuje i podrška pokrovitelja koji su i prošle godine omogućili da se jedan od najvećih festivala te vrste muzike u Srbiji ne ugasi - reči su Dragane Knežević, direktorke festivala „Mokranjčevi dani".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.