Izvor: Blic, 21.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija poklanja medicinsku opremu vrednu šest miliona evra

Vlada Italije pokloniće zdravstvenim ustanovama Srbije medicinsku opremu u vrednosti šest miliona evra, najavio je danas ambasador te zemlje u Beogradu Alesandro Merola.

Zdravstvene ustanove dobiće aparate za dijalizu, u vrednosti 3,5 miliona evra, kao i opremu za ginekološko-akušerska i pedijatrijska odeljenja, u vrednosti 2,5 miliona evra, rekao je Merola na skupu u Klubu narodnih poslanika u Beogradu.

Zahvalivši narodu i vladi Italije, ministar zdravlja Tomica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Milosavljević je rekao da vrednost donacije iznosi polovinu ukupnog ulaganja Srbije u jednoj godini u zdravstvene ustanove. On je istakao da će pomoć mnogo značiti upravo najugroženijim i najosetljivijim grupama pacijenata - bubrežnim bolesnicima - koji su na dijalizi i trudnicama.

Milosavljević je istakao da je planirano otvaranje osam novih centara za dijalizu - u Senti, Kovačici, Staroj Pazovi, Žagubici, Petrovcu, Kuršumliji, Aranđelovcu i Vrnjačkoj Banji. Donacijom će ti centri dobiti ukupno 355 novih aparata, dok će novootvorenim centrima biti dodeljen 61 aparat za dijalizu. Cilj donacije je poboljšanje kvaliteta usluga koje se pružaju pacijentima na dijalizi.

Ginekološko-akušerska i pedijatrijska odeljenja i klinike dobiće mamografe, ultrazvučne aparate, tokografe, kolposkope, stacionarne i transportne inkubatore, ekstraktore, binokularne mikroskope, aspiratore i inhalatore. Ta oprema će, osim u beogradskim zdravstvenim ustanovama, biti distribuirana u još 26 gradova u Srbiji.

Ambasador Merola je podsetio da je Vlada Italije od 2000. godine dala pomoć Srbiji u vrednosti 200 miliona evra, dok je još 40 miliona predviđeno za naredni period.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.