Istraživanje u BiH: Građani najviše veruju medijima, a najmanje političarima

Izvor: Blic, 03.Maj.2016, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje u BiH: Građani najviše veruju medijima, a najmanje političarima

Građani BiH i dalje najviše veruju medijima i verskim zajednicama, a najmanje poverenja imaju u političare i političke stranke, rezultati su istraživanja "Medijske slobode u BiH", koje je povodom 3. maja, Međunarodnog dana sloboda medija, predstavila Fondacija "Fridriht Ebert" i Udruženje "BH novinari".

Predsednica Udruženja "BH novinari" Milkica Milojević rekla je na predstavljanju rezultata istraživanja u Klubu novinara u Banjaluci da je zabrinjavajuće to što građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veoma malo veruju institucijama.

Uz medije i verske zajednice, građani veruju i nevladinom sektoru, a zabeležen je porast poverenja u međunarodnu zajednicu.

Većina ispitanika, njih 84,2 odsto, smatra kako je sloboda medija u BiH malo ili gotovo nikako prisutna, a 70 odsto smatra da su političari najodgovorniji za kršenje novinarskih prava i sloboda.

Takođe, većina anketiranih smatra da političari imaju najveći uticaj na novinare, potom vlasnici medija i na kraju finansijski centri moći.

"Glavna prepreka za slobodan rad novinara su povezanost političara, vlasnika medija i finansijskih centara moći", istakla je Milojević.

Za razliku od prethodnih godina, prvi put raste zadovoljstvo ispitanika iz Federacije BiH medijima i novinarima iz RS.

Televizija je i dalje dominantan medij u BiH, poveća je procenat u odnosu na prošlu godinu na 64 posto, 24,6 posto anketiranih je izjavilo da se najkvalitetnije informiše putem interneta, dok samo 4,6 posto ispitanika čita dnevne novine, podaci su istraživanja.

Gotovo četvrtina ispitanika, više njih u Federaciji BiH nego u RS, smatra da mediji u BiH i dalje doprinose jačanju međunacionalnih tenzija.

Finansijski opstanak Javnih servisa u BiH većina ispitanika vidi kroz potpuno ukidanje RTV takse i finansiranje javnih servisa iz budžeta države i entiteta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najviše vjeruju medijima, najmanje političarima

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Maj.2016

SARAJEVO - Građani Bosne i Hercegovine najviše vjeruju medijima (79,2 posto), a slijede vjerske zajednice i nevladine organizacije, dok najmanje vjeruju političarima, pokazalo je istraživanje "Medijske slobode u BiH u 2016." koje su danas u Sarajevu prezentovali Udruženje BH novinari i fondacija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.