Istraživanje: U vojsci 58 odsto religioznih

Izvor: Blic, 03.Sep.2009, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: U vojsci 58 odsto religioznih

Istraživanje među 19 odsto pripadnika Vojske Srbije pokazuje da je 58 odsto ispitanika religiozno, dok 37 odsto nije religiozno, ali poštuje versku tradiciju, a četiri odsto nije religiozno.

Odskora se pri kontroli operativne sposobnosti, kako piše Odbrana u novom broju, primenjuje upitnik o psihosocijalnom stanju i psihofizičkom opterećenju profesionalnih pripadnika Vojske. Upitnik sadrži i pitanje o religiji.

Prilikom analize kategorija ispitanika potvrdilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se da je stepen opterećenosti i opasnosti kojima su pripadnici Vojske izloženi u korelaciji sa verom u Boga, ocenio je načelnik za tradicije i veru pukovnik Stevica Karapandžin.

"Braneći granice otadžbine, vojnik svojim životom brani bližnje, da oni ne bi pali u fizičko, a na taj način i duhovno ropstvo. Pri tome, kod pravoslavnih postoji i spremnost ne samo da se žrtvuje ovozemaljski život već i život u večnosti, što je nemerljivo snažnije", istakao je on.

Karapandžin smatra da u spremnosti na tu žrtvu treba tražiti odgovor na pitanje zbog čega Srbi vole vojnika, jer "duboko ukorenjen u svojoj tradiciji, narod kroz tu prizmu vidi suštinu vojničkog poziva, svestan da bi odvajanjem tradicije od pravoslavlja ona prestala da bude srpska tradicija".

Prema njegovoj oceni, reformom sistema odbrane, tradicija, moral, kultura i vera dobijaju novo mesto, jer "moral, onako kako se razvijao, negovao i vrednovao u Jugoslovenskoj narodnoj armiji i Vojsci Jugoslavije danas se nigde u svetu ne prepoznaje" i zato mora da se redefiniše.

Karapandžin smatra da se, u opštem smislu, tradicija, vera, moral i kultura ne mogu odvajati i da bi svaki pokušaj da se to učini, zbog međusobnog prožimanja bio neprirodan.

On ukazuje da je posebno izražena međusobna zavisnost vere i tradicije i da problem može nastati ako se tradicija, pod uticajem ideoloških učenja, razmatra samo u sociološkim kategorijama.

"Mnogi su, u ne tako davnoj prošlosti, verovali isključivo u određene sociološke kategorije. Takva vera je, u teškim životnim situacijama, pogotovo ratnim, u trenutku nestajala. Kod mnogih se tada prvi put javila potreba za Bogom, jer su naslutili vezu svog nemoćnog bića sa svemogućim božanskim. Vera je tada izlazila iz socioloških granica", naglasio je Karapandžin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.