Istraživanje: Mladi u Srbiji spavaju do podneva

Izvor: Blic, Tanjug, 26.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Mladi u Srbiji spavaju do podneva

Mladi u Srbiji ustaju bar dva sata posle svojih roditelja, vikendom se bude negde oko podneva, a dnevno uče samo jedan sat, pokazuje istraživanje koje su sproveli agencija „Medijum Galup" i Univerzitet „Megatrend".



Istraživanje pokazuje da se mladi i njihovi roditelji retko sreću jer su budni u različito vreme. Ukoliko tinejdžer radnim danima ne ustaje pre 9, a vikendom spava i posle 11 sati - nema razloga za brigu: u to vreme u proseku počinje dan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za većinu mladih u Srbiji.

- Kad je u pitanju generacijska grupa od 18 do 25 godina, 42,5 odsto ustaje posle 11 sati i to je jedan od podataka koji me je zapanjio - kaže Srbobran Branković iz „Medijum Galupa".

Dugo spavanje i samo oko sat učenja dnevno, pri čemu devojke fakultetskog uzrasta učenju posvećuju duplo više vremena nego muškarci, pokazuje da mladi ne veruju u rad i ulaganje u svoju budućnost. Razloge za takav stav uglavnom vide u svom okruženju.

Istraživanje je pokazalo i da devojčice od 12 do 17 godina dnevno uče 77,7 minuta, dok dečaci na tu aktivnost utroše 48 minuta. Takva praksa nastavlja se i u generaciji između 18 i 24 godine.

Apatija i komuniciranje

Istraživači kažu da je apatiji među mladima doprinelo i korišćenje modernih načina komuniciranja - interneta, mobilnih telefona, a da je sve manje neposrednih kontakata iz kojih bi se dobijale pozitivne životne ideje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.