Istraživački projekat COCTA Saobraćajnog fakulteta u Beogradu dobitnik nagrade Jane’s ATC Award

Izvor: TangoSix.rs, 04.Apr.2019, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživački projekat COCTA Saobraćajnog fakulteta u Beogradu dobitnik nagrade Jane’s ATC Award

Na ovogodišnjem Svetskom ATM kongresu (World ATM Congress) održanom u Madridu od 12. do 14. marta, istraživački projekat COCTA, čiji je koordinator bio Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu, osvojio je nagradu „Jane’s ATC Award“ za 2019. godinu u kategoriji „Inovacija“, objavljeno je na zvaničnom sajtu Fakulteta.
Kako navode, reč je o nagradi koja se već 19 godina dodeljuje za izuzetne doprinose u oblasti kontrole letenja i upravljanja vazdušnim saobraćajem, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << a ovogodišnji žiri činili su predstavnici različitih međunarodnih vazduhoplovnih organizacija:
– Projekte su ove godine ocenjivali predstavnici Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), EUROCONTROL-a, Federalne uprave za vazduhoplovstvo SAD, Međunarodne organizacije vazduhoplovnih prevozilaca (IATA), Međunarodne federacije asocijacija kontrolora letenja (IFATCA), kao i SESAR Deployment Manager-a. –
Povodom osvajanja nagrade razgovarali smo sa vođom nagrađenog projekta dr Radosavom Jovanovićem, profesorom Saobraćajnog fakulteta, koji je zajedno sa još dva Univerziteta (Warwick iz Velike Britanije i Worms iz Nemačke) učestvovao u izradi projekta COCTA (Coordinated Capacity Ordering and Trajectory Pricing for Better-performing Air Traffic Management).
Deo tima nakon završenog skupa povodom projekta u EUROCONTROL-u Kako je tom prilikom istakao za Tango Six, u pitanju je projekat u okviru programa EU SESAR 2020, čiji je fokus istraživanje i razvoj u oblasti kontrole letenja i upravljanja vazdušnim saobraćajem u okviru Jedinstvenog evropskog neba (Single European Sky):
– Istraživački projekat COCTA razvio je inovativni koncept za unapređenje performansi evropskog sistema upravljanja vazdušnim saobraćajem. Koncept je zasnovan na koordinisanoj ponudi kapaciteta i centralizovanom upravljanju tražnjom uz primenu ekonomskih podsticaja. Na osnovu koncepta je definisan matematički model, koji je testiran na primeru zagušenog vazdušnog prostora u zapadnoj i centralnoj Evropi, sa dnevnim saobraćajem od preko 11.000 letova.
Rezultati sugerišu da je primenom COCTA koncepta današnji obim saobraćaja moguće opslužiti sa manje angažovanog kapaciteta uz istovremeno znatno niža kašnjenja za korisnike sistema. –
Podsetimo, ovo nije prva nagrada za Saobraćajni fakultet u okviru SESAR-ovog programa. Nekoliko meseci ranije Goran Pavlović, koji je učestvovao i u izradi COCTA projekta, osvojio je kao trećeplasirani nagradu SESAR Young Scientist Award za svoj celokupan istraživački rad i ideju o sistemima naplate rutnih naknada po parovima aerodroma.

The post Istraživački projekat COCTA Saobraćajnog fakulteta u Beogradu dobitnik nagrade Jane’s ATC Award appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Stefan Nikolić dobitnik VI Nagrade za rad iz ekonomske istorije Balkana

Izvor: SEEcult.org, 04.Apr.2019

Beograd, 3. aprila 2019. – Stefan Nikolić dobitnik je Nagrade za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti ekonomske istorije Balkana za 2019. godinu. Nikoliću je nagrada dodeljena za rad pod nazivom „New Economic History of Yugoslavia, 1919–1939: Industrial Location, Market Integration...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.