Istraga zbog lažnog pisma

Izvor: Danas, 09.Dec.2014, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga zbog lažnog pisma

Beograd - Direktor policije Milorad Veljović negirao je juče da je putem medija poslao otvoreno pismo ministru policije Nebojši Stefanoviću, u kojem iznosi kritike na njegov račun. Veljović je rekao da će nadležni organi hitno ispitati ko je poslao pismo i sa kojom namerom. Nezvanično se sumnja da je reč o hakerskom napadu.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže za Danas da je u toku „provera činjeničnih navoda“.

- Verujem da >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ćemo u najskorijem roku imati dovoljno podataka koji će nam omogućiti da donesemo odluku u skladu sa zakonom - ističe Stamenković.

Brojne redakcije juče su dobile imejl sa adrese koja pripada direktoru policije u kojem on navodno optužuje ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića za veoma loše stanje u policiji, političarenje i samopromociju. U pismu se naglašava da između direktora i ministra policije ne postoji dobra saradnja.

Iako pismo deluje kao autentično i poslato je sa imejl adrese direktora policije, proverom je utvrđeno da je stiglo sa anonimnog servera, a ne sa zvanične adrese MUP-a i direktora policije. Prema nezvaničnim informacijama, mejl je stigao sa jednog od servisa za anonimno slanje mejlova na kome se usluge naplaćuju, a preko servera iz britanskog Notingema.

Stručnjaci navode da sem hakovanja, za koje su potrebne posebne veštine vladanja sajber prostorom, postoji mogućnost takozvanog maskiranja, gde nije potrebno „upasti“ u nečiji računar, već je dovoljno poznavati imejl adresu onoga sa čijeg mejla želite da pošaljete poruku. Kažu da je veća verovatnoća da je u ovom slučaju reč o maskiranju, a da li će pošiljalac pisma sa imejl adrese direktora policije biti uhvaćen ili ne, zavisi od toga „koliko je pametan“, odnosno koliko je uspeo da prikrije tragove.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.