Izvor: B92, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o pomoru ribe

Valjevo -- U istragu o pomoru ribe u reci Toplici uključilo se i Okružno tužilaštvo u Valjevu, po nalogu republičkog tužioca.

U valjevskom tužilaštvu agenciji Beta je rečeno da okružni tužilac Zlatko Šulović nije zadovoljan prvim nalazima mioničke policije, pa je naložio uzimanje dodatnih uzoraka vode iz Toplice, kao i uzoraka otpadnih voda iz pogona fabrike sokova "Sinalko Srbija" u Banji Vrujci.

Te otpadne vode direktno se puštaju u Toplicu, a u preduzeću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Sinalko Srbija" tvrde da oni nisu uzročnici pomora ribe, navodeći da "uzvodno od njih postoji hotel, pet bazena i nekoliko restorana", koji svoje otpadne vode takođe puštaju u Toplicu.

Ti bazeni rade na principu zatvorenih sistema sa ugrađenim poluautomatskim uređajima za filtriranje i prečišćavanje vode, a sistem se zbog zaštite bazena od korozije, neće prazniti ni tokom zime.

Okružni tužilac u Valjevu nije zadovoljan ni postupcima nadležnih inspekcija, koje su tek danas uzele uzorke vode iz Toplice, iako se akcident desio još u subotu, 12. avgusta. On je kazao da inspekcija nije uzorkovala ni otpadnu vodu iz fabrike "Sinalko Srbija" niti je poslala na analizu uginulu ribu. "Objašnjenja da inspekcije ne rade subotom apsolutno su neprihvatljive, posebno u situacijama ozbiljnijih akcidenata", ocenio je okružni tužilac Šulović.

Prve analize vode iz reke Toplice, koja je uzorkovana 15. juna, kada se desio prvi akcident, ukazuju na to da bi manjak kiseonika i višak nitrita mogao biti uzrok pomora ribe, javili su valjevski lokalni elektronski mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.