Izvor: B92, 19.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovesti u Kuriru bez znanja suda

Beograd -- Dnevni list Kurir, već drugi dan za redom objavljuje ispovest Zvezdana Jovanovića, a javni tužilac ne reaguje na ove tekstove.

Po ko zna koji put svedoci smo da osobe koje su optužene za najteža krivična dela, pa čak i osuđenici za politička ubistva poput Milorada Ulemeka Legije, imaju priliku da preko pojedinih tabloida plasiraju svoje informacije i "odbranu" koju na sudu ne žele da iznesu.

Dnevni list Kurir drugi dan za redom u nastavcima objavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispovest Zvezdana Jovanovića, optuženog da je 12. marta 2003. ubio premijera Srbije Zorana Đinđića. Iako bi na takve tekstove trebalo da reaguje javni tužilac, on se ni ovaj put, barem za sada nije oglasio.

Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević za B92 kaže da svaki pritvorenik ima pravo dopisivanja sa licima van zatvora. Takva komunikacija obavlja se pod nadzorom i uz saglasnost predsednika sudskog veća koje vodi postupak. "Predsednik veća može da zaustavi njegovo pismo ukoliko smatra da sadržaj tog pisma može da šteti kirivičnom postupku. Da li Zvezdan Jovanović ima odobrenje predsednika veća za ovakav intervju Kuriru preko pisama ja ne znam, nemam o tome informaciju. U svakom slučaju, on se pred sudom brani ćutanjem, za ove dve i po godine je imao, kao što i sada u nastavku suđenja ima mogućnost da da svoju odbranu i ona je jedino verodostojna ako se da u sudnici pred sudskim većem", kaže Maja Kovačević.

Priče zatvorenika kakve objavljuju tabloidi, u javnost izlaze bez znanja suda. Odlaznu poštu iz zatvora teško je kontrolisati, posebno ako pritvorenik ima dogovor sa čuvarima. Uz to advokati takve papire bez pregleda mogu izneti. Eventualnu sankciju zbog ovakvog propusta može primeniti sama zatvorska ustanova. Pomoćnik ministra pravde zadužen za zatvore Dragoljub Lonačarević za B92 ističe da ovlašćenje oko komunikacije pritvorenika ima samo istražni sudija, odnosno predsednik sudskog veća.

"Uprava za izvršenje zavodskih sankcija po tom pitanju nema nikakvih nadležnosti i garantovano tvrdim da nikakav intervju nije ni obavljen sa Zvezdanom Jovanovićem. Pismena komunikacija je dozvoljena u skladu sa Zakonikom o krivičnom postuku i pretpostavljam da je i na taj način išla preko advokata ili nekog trećeg, o tome ne mogu da se izjašnjavam. Novine i nisu rekle na koji način su došle do tih podataka i pretpostavka je da je komunikacija dozvoljena preko advokata i da je tako išla do novina", izjavio je Dragoljub Lončarević.

Iako tekstovi u tabloidima nisu dokazi u sudskom postupku, svakako pomažu u stvaranju određenog javnog mnenja i mitova o najtežim kriminalcima. Predsednici NUNS-a Nadeždi Gaće posebno je interesantno što Zvezdan Jovanović ne koristi svoje regularno pravo da se brani u sudnici već to radi preko novina, i to Kurira.

"Konstantno u ovoj Srbiji želimo da se izmaknemo iz zakulisnih i snažnih podzemnih voda koje čine BIA, zemunski klan, a za mene je ovo primer da su se te snage osnažile. Zvezdan Jovanović je priznao da je ubica, i sada pred kraj suđenja sve negirati, pitanje je zbog čega to i određeni krugovi ove države dopuštaju? Mislim, strašno je u ovom društvu što od njega do Legije svi pišu knjige, daju intervjue u kojima ispadaju časni i pošteni, a mi svi na drugoj strani smo ili ludi ili amoralni", izjavila je Nadežda Gaće.

Takođe postoji mogućnost da intervju nije autentičan. Predsednica NUNS-a napominje da je posao javnog tužioca da na takve tekstove reaguje, a ukoliko bi se pokazalo da su neistiniti, novine i autore treba drakonski kazniti, a takve tekstove zabraniti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.