Islamski veroučitelji najavili protest

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 28.Avg.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamski veroučitelji najavili protest

NOVI PAZAR - Udruženje veroučitelja iz Novog Pazara najavilo je da će protest nastavnika islamske veronauke, u verskoj uniformi, biti održan u utorak, 31. avgusta, ispred Vlade Srbije.

Kako je rekao predsednik tog udruženja profesor Hajrudin Balić, satnica protesta nije određena jer će oni u Beograd doći direktno iz Novog Pazara, ali očekuju da će to biti oko podneva.

U saopštenju Udruženja se navodi da je ovo samo prvi u nizu najavljenih mera koje će biti preduzete >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << radi zaštite od diskriminacije, kao i očuvanja ravnopravnosti i autonomnosti Islamske zajednice, prava i dostojanstva veroučitelja Islamske zajednice u Srbiji.

Udruženje veroučitelja osnovano je u okviru Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, a zbog nezadovoljstva odlukom Vlade Srbije da u Komisiju za veronauku, umesto profesora Mevluda Dudića, rektora Internacionalnog univerziteta, delegira reis-ul-ulemu Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića.

Početkom nedelje Mešihat, a zatim i Udruženje su zahtevali od predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića da ponište takvu vladinu odluku. Budući da, kako kažu, povratnih informacija nema, veroučitelji su prinuđeni da održe ranije najavljeni protest.

IZ Srbije, cini se, ne uzima u obzir one najvaznije cinjenice, odnosno da Srbija ima svpj Ustav, svoje zakone, da je srpski jezik oficijelni jezik i da je skolstvo po zakonu obavezno a da su sve ostale vrste ucenja i nastave, vanskolske materije.IZ moze da predlozi nastavnike, a na srpskoj vladi je da odlucuje koga ce imenovati i iz kojih razloga.IZ nije ustanova koja odlucuje sta ce da radi i kako ce da se ponasa jer je ona pod jurisdikcijom drzave i stoga mora da postuje zakone, kulturu, tradicije i sve ostalo drzave u kojoj deluje.Po standardima EU jedino sto moze da trazi od srpskih vlasti je upotreba "regionalnog jezika", a posto je taj jezik srpsko-hrvatski, onda se on vec odavno tu i govori. U krajnjem slucaju Srbija bi mogla da postupi danas kao sto postupa Francuska sa Romima. Ona izbacuje Rome iz zemlje, i prenosi kolegama iz EU da ona time postuje sve medjunarodne zakone, i tcka. A Zukorlic bi trebalo osim sto podnosi zahteve da podnese eksplicitan program IZ i nastave, da po tome vlada Srbije odluci da li on to moze da cini i da li je to u skladu sa Ustavom drzave i da nije usmereno protiv zemlje koja mu daje sve slobode,.Srpska vlad bi trebalo da dobro prati proteste i da zabelezi eventualne ispade i renese ih medjunarodnoj zajednici.

Веронауку треба вратити у цркву, и тамо вероучитељи нека децу држе предавања о вери овој или оној. Просто, мада није и једноставно.

Ееееееееее! Тако кад се хоће да буде већи католик од папе, већи хришћанин од патријарха, већи муслиман од ваљда Мухамеда. Српска посла.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.