Izvor: Danas, 11.Avg.2015, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskustva u resocijalizaciji marginalnih grupa

Novi Sad - Više od 60 mladih iz Slovenije, Nemačke, Bugarske, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i naše zemlje, učestvovaće u 9. međunarodnom Kampu tolerancije koji će večeras svečano otvoriti Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Kamp tolerancije podunavskih regija i gradova trajaće do 16. avgusta, u organizaciji Fondacije "Plavi Dunav", a po rečima Šandora Egerešija, predsednika Fondacije, kamp >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << po prvi put ima precizno određenu temu sa željom da se važna društvena tema sveobuhvatno sagleda. Ove godine, tema Kampa tolerancije, s motom "Dajmo šansu" je "Resocijalizacija marginalnih društvenih grupa, problemi i primeri dobre prakse u gradovima i regijama podunavskih zemalja".

Uz prisustvo polaznika, predavača, kao i gostiju iz inostranstva, ovogodišnji Kamp tolerancije će večeras od 19.30 otvoriti Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Sledeća tri dana, u Srednjoj poljoprivrednoj školi, radni program je podeljen po specijalnim temama. Sutra će na radnim sesijama biti reči o deinstitucionalizaciji socijalnih ustanova, kao i uključivanje u društveno-socijalne aktivnosti osoba sa invaliditetom, a u petak, radne sesije će biti posvećene bolesti zavisnosti, narkomaniji - prevencijama, programima i mogućim načinima resocijalizacije u cilju upoznavanja javnosti o problemima resocijalizacije ovisnika i njihove potrebe ponovne reintegracije u zajednicu nakon završenog lečenja. U okviru ovih sesija će poseban naglasak biti na konkretnom povezivanju i razmeni iskustva u području razvijanja projekta socijalnog preduzetništva, te će učesnicima Kampa biti predstavljena iskustva Udruženja "NARKO NE" iz Bosne i Hercegovine, zajednice "Zemlja živih" iz Srbije, kao i udruženja "Ne-ovisnosti" i zadruge "Neos" iz Hrvatske.

O procesu resocijalizacije lečenih ovisnika, ali i o novim oblicima zavisnosti kao što su internet i društvene mreže, u subotu će govoriti dr Aleksandra Bubera, a jedna radna sesija tog dana će biti posvećena maloletničkoj delikvenciji i vaspitnim nalozima.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.