Irak zainteresovan za dalju saradnju sa Srbijom

Izvor: Glas javnosti, Beta, 07.Avg.2010, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak zainteresovan za dalju saradnju sa Srbijom

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je, nakon posete Iraku, da je ta  zemlja zainteresovana za široku paletu proizvoda srpske namenske industrije, kao i za angažovanje srpskih građevinskih firmi i metalskog kompleksa na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

"Ono što smo čuli, jeste da postoji mogućnost za izgradnjom vojnih baza i vojnih bolnica koje su neophodne u Iraku, za šta smatramo da imamo i kapacitete i znanje koje je neophodno za te poslove", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je ministar Šutanovac.

Ministar Šutanovac je istakao da je Srbija je u protekloj godini ostvarila izuzetan napredak u proizvodnji vojne opreme i plasmanu te robe vam granica naše zemlje i istakao da je Irak jedna od najvažnijih destinacija za prodaju domaćeg naoružanja.

Podsetivši da je Srbija u poslednje tri godine u tu zemlju izvezla proizvode namenske industrije vredne više stotina miliona dolara, Šutanovac je rekao da vojno-ekonomska saradnja sa arapskim državama ima veliki potencijal i da bi taj izvoz ove godine Srbiji mogao da dosegne milijardu dolara.

"Određeni ugovori koji su na snazi sa Irakom se sprovode, i upravo u danu kada sam boravio u Bagdadu isporučene su još tri letelice tipa 'lasta'. Vrlo eksplicitno nam je rečeno da su oni zainteresovani za obnavljanje tih ugovora i ubeđen sam da ćemo, pored remonta helikoptera koje trenutno radimo, dobiti još poslova na prostoru Iraka", rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane je sa sa premijerom Iraka Nurijem al Malikijem, ministrom unutrašnjih poslova Džavadom al Bolanijem i načelnikom Generalštaba Vojske Iraka Babekrom al Zibarijem razgovarao i o mogućnosti školovanja pripadnika iračke vojske i policije u Srbiji.

"Mislim da to interesovanje postoji, pogotovo sa aspekta mogućnosti da dobijaju visoka stručna zvanja koja inače dobijaju oficiri velikog broja arapskih zemalja koji se školuju i koji će se školovati u Srbiji", rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane Srbije je sa domaćinima razgovarao i o pitanju Kosova i Metohije, budući da je Irak jedna od arapskih zemalja koje nisu priznale jednostrani akt Prištine o secesiji.

"Moje ubeđenje je da Irak ostaje na stanovištu koje ima i Srbija i da se po tom pitanju njihov odnos neće promeniti, s tim što moram da naglasim da u Iraku predstoji formiranje nove vlade i ova poseta jeste bila sa željom da na vreme upoznamo naše kolege kakvi su planovi za budućnost", rekao je Šutanovac.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.