Invej donirao 330t hrane za gladne

Izvor: B92, 27.Okt.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invej donirao 330t hrane za gladne

Beograd -- Kompanija "Invej" poklonila je 330 tona hrane za gladne u Srbiji u okviru akcije "Hrana za sve".

Akcija Fonda B92 "Hrana za sve" u okviru koje se prikupljaju hrana i novac za rad postojećih i novih narodnih kuhinja u Srbiji, danas je zabeležila novi uspeh. Ovom projektu pridružila se i kompanija "Invej" donacijom od 330 tona jestivog ulja i brašna, čime će potreba Narodnih kuhinja za ovim namirnicama biti zadovoljena za nekoliko narednih meseci.

U "Inveju" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podsećaju da ovo nije prvi put da su se odazvali humanitarnim projektima i da su ovim putem želeli da iskažu socijalnu odgovornost prema ljudima kojima je pomoć neophodna.

Direktor B92 Veran Matić kaže da će najnovija donacija znatno olakšati rad narodnih kuhinja u zemlji.

"’Invej’ se kao i 'Viktorija grupa' među prvima javljaju za svaku našu akciju koju smo do sada pokrenuli. I ova donacija u ulju i brašnu pomoći će narodnim kuhinjama da funkcionišu u naredna dva-tri meseca. Ovo je naročito važno jer je zbog nedostatka brašna obustavljen rad osam narodnih kunhjinja u Srbiji", ističe Matić.

"Za svako jelo potrebno je brašno, što je poseban pradoks u ovoj zemlji koja proizvodi puno žita. I prošlonedeljna donacija od 500 tona i ova današnja od 259 tona brašna pomoći će da narodne kuhinje funkcionišu bez problema narednih meseci. Takođe donacija u ulju je veoma važna, tako da je ovo veliki pomak kada je reč o samoj akciji", smatra on.

Donacija "Inveja" vredna je 12 miliona dinara i sastoji se od 80 tona jestivog ulja i 250 tona brašna. "Invej" je inače najveći proizvođač hrane u zemlji i u svom sastavu ima 14 kompanija i 3000 zaposlenih.

Prošle nedelje, na Svetski dan hrane, projekat B92 "Hrana za sve" podržala je novosadska "Viktorija grupa" sa 600 000 evra vrednom donacijom koja se sastoji od 500 tona brašna, 350 tona krompira, 200 tona sojinih proizvoda i 100 tona jestivog ulja

Direktor B92 Veran Matić kaže da je zadovoljan dosadašnjim tokom akcije, ali da bi se hrana rasporedila ravnomerno, osim hrane, potrebno je donirati i novac za otvaranje novih narodnih kuhinja.

"Kad je reč o tome koliko je dosada uspešna akcija ja sam zadovoljan jednim delom kada su u pitanju one kompanije koje su bliske svim našim dosadašnjim akcijama. Malo je međutim onih kompanija koje su nove, a za koje sigurno znamo da u ovoj godini imaju puno viškova hrane koji mogu biti upotrebljeni u narodnim kuhnjama", kaže on.

"Ja bih voleo kada bi se mnogo veći broj novih kompanija javio sa svojim donacijama s jedne strane i s druge kada bi one koje proizvode hranu donirale i novac, jer će novac biti poteban za otvaranje novih narodnih kuhinja. Nažalost u velikom broju najsiromašnijih mesta nema narodnih kuhinja za čije otvarnje je potrebno 25 000 evra, kako bi se hrana rasporedila na ravnomeran način u celoj Srbiji", objašnjava Matić.

Podsećamo da je u Srbiji trenutno aktivno 55 kuhinja, a nakon donacija "Inveja" i "Viktorija grupe", očekuje se otvaranje još osam narodnih kuhinja, koje su trenutno zatvorene zbog nedostatka namirnica.

Očekuje se da prve količine hrane budu isporučene kroz desetak dana, a za distribuciju su se pobrinuli sami donatori.

Time će se dodatno ublažiti efekti ekonomske krize na najsiromašnije građane.

Do sada su akciju pomogli Zemunska gimnazija, "Božen kozmetiks" , finansijski tim "Enerdži fajnensing tim", građani, Univerzitet Singidunum, "Dajrekt grup", Savez samostalnih sindikata Novog Sada.

Skoro milion i po od SMS-ova

Sa posebnim zadovoljstvom ističemo da je putem donacija građana slanjem SMS-ova na broj 2500, prikupljeno 1.440.000 dinara. Ovim putem u akciju se uključilo 14.406 građana Srbije.

Kroz direktne novčane donacije, prikupljena je 531.000 dinara od donatora kao što su Zemunska gimnazija, Božen cosmetics, Energy Financing Team, Univerzitet Singidunum, Direct group i Savez samostalnih sindikata Novog Sada.

U toku je izrada plana distribucije hrane sa Crvenim krstom i može se očekivati da prve količine budu isporučene tokom prve polovine novembra.

Pozivamo sve kompanije i pojedince, nevladine i međunarodne organizacije koje imaju mogućnost da se pridruže ovoj plemenitoj akciji, čiji je cilj ublažavanje efekata krize i siromaštva u Srbiji. Akcija "Hrana za sve" nije vremenski ograničena i trajaće do vidljivog poboljšanja stanja socijalno najugroženijih.

B92 i ovom akcijom želi da snažno pokaze da je rešenje gorućih društvenih problema moguće uz adekvatan angažman svih koji tome mogu doprineti. Partnerstvo privatnog i javnog sektora, kompanija i pojedinaca, lokalnih samouprava i državnih organa, daje izuzetne rezultate i predstavlja dokazano efikasnu strategiju društvene solidarnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.