Izvor: Blic, 12.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invalidske penzije uskoro na proveri

Invalidske penzije uskoro na proveri

BEOGRAD - Polazeći od nesporne činjenice da su primanja penzionera u Srbiji mala, zajedno sa nadležnima iz Vlade Srbije trudiću se da ona bar budu redovna - izjavio je za 'Blic' Goran Lončar, novi direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje zaposlenih.

- Budući da sam na ovu dužnost stupio tek pre nedelju dana, što je kratko vreme da bih se upoznao sa celokupnom problematikom Fonda i penzija, za početak mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da kažem da Fond sam ne može rešiti sve probleme vezane za penzije i da nam je u tome pomoć države neophodna. Ta pomoć sada je zaista maksimalna, a ono što mi kao Fond možemo uraditi jeste da se još bolje organizujemo kako bismo bili na usluzi našim korisnicima - kaže Lončar i navodi da tu pre svega misli na ažurniju obradu predmeta na kojima Fond radi.

Događalo se ranije, kaže on, a to je bio slučaj i sa svim državnim službama, da predmeti, odnosno zahtevi stranaka dugo čekaju na rešavanje. Sada se stvari i tu pokreću nabolje, s tim što kada je o ovom fondu reč treba znati da ako se predmeti sporo rešavaju, to nije uvek krivica zaposlenih ovde.

- Ako se, recimo, radi o zahtevu za penzionisanje gde firma radniku nije redovno uplaćivala doprinose, a to je čest slučaj poslednjih godina, onda naša služba tu ne može mnogo da uradi i zastoj je negde drugde, a ne ovde. Ipak, pripremamo neke mere koje će doprineti da se predmeti, bar ono što stoji do Fonda, koliko je moguće brže rešavaju - objašnjava Lončar. Najavljujući dalje aktivnosti Fonda, on kaže da će se detaljno i pažljivo preispitati problematika invalidskih penzija.

- U jednom trenutku imali smo situaciju da su invalidski penzioneri činili skoro trećinu ukupnog broja korisnika ovog fonda, što je premnogo. Taj visoki procenat sada je opao, ali je još uvek veliki, pa ćemo ispitati kako se i zašto došlo do tolikog broja. Takođe ćemo doneti i trajna rešenja kojima će se regulisati ko i pod kojim uslovima može ostvariti pravo na invalidsku penziju - kaže direktor Fonda PIO.

Na naše pitanje šta pokazuje izveštaj finansijske policije o poslovanju Fonda PIO, Lončar kaže da izveštaj još nije gotov i da će se tek po njegovom završetku videti da li je Fond poslovao u skladu sa zakonom ili ne. R.Marković Prazna kasa - izazov

Odgovarajući na pitanje 'Blica' šta ga je motivisalo da dođe na čelo Fonda čija je kasa kao rupa bez dna, Lončar je rekao: - Iskreno govoreći, kod nas je malo dobrih firmi i svuda ima problema. Ovde su problemi zaista veliki, to sam znao i kada sam se kandidovao, ali problemi su za mene uvek bili izazov. Istina je da kroz penzijski i zdravstveni fond prođe najviše para, ali je istina i da se one tu ne zadržavaju. Nadam se, ipak, da će Fond uz pomoć države uspeti da stvari iz ove oblasti dovede u red.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.