Izvor: B92, 15.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invalidi teško do vozila

Beograd -- Ministarstvo ekonomije odbilo zahteve svih invalida za uvoz vozila bez motora euro 3.

U prethodnoj vladi, invalidima sa 70 odsto i više oštećenja odobravano da uvoze automobile bez motora euro 3, a posle šest meseci, bez ikakve provere i analize, ta odobrenja su ukinuta. U Ministarstvu kažu da je uvoz stopiran zato što ne postoji zakonski osnov za takav uvoz, a broj takvih zahteva je dostigao razmere koje upućuju na zloupotrebe.

Dvadesetsedmogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Marko Jezdimirović od rođenja boluje od cerebralne paralize. On je jedan od tridesetak invalida iz Banatskih Karlovaca čiji su roditelji uvezli polovne automobile koji ne ispunjavaju standard euro 3.

Njegov otac Vidoje Jezdimirović kaže da su mu još u Ministarstvu ekonomskih odnosa sa inostranstvom, u prethodnoj vladi, ali i u novom Ministarstvu ekonomije, jasno rekli da može da uveze takvo vozilo i da je samo potrebno da, uz neophodnu dokumentaciju, priloži saobraćajnu dozvolu.

"Mi smo pozajmili novac, kupili automobil, rekli nam da sačekamo. I na kraju, sada smo dobili rešenje da ne možemo da vozimo takve automobile. Oni su nas ubili", kaže Jezdimirović, predsednik udruženja osoba s cerebralnom paralizom i sličnim oštećenjima, iz Banatskih Karlovaca.

I u porodici Cukić, koja ima dva invalida, kažu da Ministarstvo ekonomije tako diskriminišu invalide. U prethodnoj vladi, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i njegov pomoćnik imali su diskreciono pravo da invalidu odobre uvoz starijeg polovnog automobila bez motora euro 3.

Invalidima je nejasno zašto sada baš nijedan slučaj nije uspeo da prođe kroz diskreciono pravo ministra, kaže Dragica Cukić. "Kud god da odem, vrata su mi zatvorena, a taj automobil mi treba da prevezem dete do bolnice. Rečeno mi je da mogu da kupim automobil euro 2, ne skuplji od 10.000 evra", kaže ona. Pored invalida, koji su za vreme prethodne vlade uvezli takve automobile, događalo se da su zdravi ljudi iskorišćavali osobe sa invaliditetom, njihovu dokumentaciju i tako kupovali starija polovna vozila bez norme euro 3, a pri tom nisu plaćali carinu.

U Ministarstvu ekonomije kažu da ne postoji zakonski osnov da bilo koja socio-ekonomska kategorija građana bude privilegovana pri uvozu automobila.

Podneto je oko 1.290 takvih zahteva što, prema njihovim rečima, ukazuje na očiglednu zloupotrebu invalida. Oni navode da invalidi nije trebalo da kupe automobile pre davanja saglasnosti ministra.

Po zakonu, invalidi sa teškim oštećenjima imaju pravo da uvezu automobil s motorom euro 3 i da budu oslobođeni plaćanja carine i to za automobile do 2.500 kubika, upravo zbog mogućih zloupotreba.

Invalidi najavljuju da će doći na proteste ispred Vlade ako Ministarstvo ekonomije ne promeni stav.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.