Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invalidi prepušteni slučaju

Beograd -- Naknada ze negu invalida nije povećana ove godine, uprkos njihovoj teškoj situaciji i nemogućnosti da se zaposle.

Iako je iz Vlade stiglo obećanje da će se to desiti do prvog jula, naknade su ostale iste. Udruženja invalida kažu da su im preostali jedino protesti, ali u uspeh takvih akcija već odavno sumnjaju.

Nevena Gajić je u Uruženju invalida poznata kao precizan vozač invalidskih kolica. Osvojila je brojne medalje. Želja joj je da predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlju na nekom međunarodnom takmičenju. Ali ne po svaku cenu jer, kako kaže, državu nije briga za nju i njene prijatelje: "Niko ne vodi računa o nama, ovakvima kakvi jesmo, osobama sa invaliditetom. Ne bih ni u snu predstavljala takvu zemlju. Bez obzira što živim u toj zemlji."

Naknada za ljude sa invaliditetom nije povećana godinama. Oni koji su oboleli od paralize i paraplegije dobijaju najviše 8.000 dinara, a većina njih nema posao. U domu na Bežaniji još je teže jer invalidi nemaju nikavu dodatnu novčanu pomoć. Željko Dimitrijević, predsednik Udruženja invalida Doma za odrasla invalidna lica, kaže da protesti nisu pomogli: "Mi nemamo nikakve naknade za tuđu pomoć. To što je obećano nas se ne dotiče. Sve što primaju naši članovi ide u cenu doma, pa smo ama baš bez ikakvog primanja."

U nadležnim zavodima za socijalnu zaštitu nije imao ko da kaže kada će se naknade povećati, jer su svi odgovorni na godišnjim odmorima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.