Izvor: B92, 03.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invalidi najveća manjina u svetu

Beograd, Čačak -- Danas i sutra se potpisuje Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Nevladina organizacija Centar za razvoj civilnog društva saopštio je da su, prvog dana potpisivanja konvenciju potpisali predstavnici 80 država. Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom zabranjuje ekskluziju fizički i psihički ometenih u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, rada i svakodnevnog života, precizira se u saopštenju.

Ona garantuje jednaku zakonsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštitu lica sa i bez invaliditeta, ona zahteva punu integraciju osoba sa invaliditetom umesto njihovog obrazovanja u posebnim ustanovama, istakla je ta organizacija.

Ljudi sa fizičkim i mentalnim ometenostima čine deset posto svetskog stanovništva i predstavljaju najveću manjinu u svetu, a ova konvencija, prema rečima komesara za ljudska prava UN Luiz Arbur, prestavlja prvi pakt o ljudskim pravima koji je donet u 21. veku.

Obrazovanje osoba sa invaliditetom

Udruženje distrofičara u Čačku počelo projekat edukacije osoba sa invaliditetom.

U okviru projekta će biti nabavljena i oprema za osposobljavanje za rad u grafičkoj i drugim profitabilnim delatnostima. Projekat "Radim da se integrišem" finansira Ministarstvo za rad i socijalna pitanja omogućavajući 1,2 miliona dinara, rekao je predsednik Udruženja Radovan Pavlović.

On je rekao da će u prostoru Udruženja biti otvoren Edukativni centar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.