Invalidi kao hranitelji porodica

Izvor: Politika, 02.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invalidi kao hranitelji porodica

Kragujevačka „Zastava INPRO” zapošljava invalide po programu vlade i Nacionalne službe za zapošljavanje, a plan je da u ovoj zaštitnoj radionici do 2013. stalni posao dobije 180 osoba sa urođenim fizičkim i mentalnim nedostacima

Kragujevac – Dvadesetogodišnji invalid Bane Ivanov kaže da sada ima budućnost, a njegova sedmočlana porodica više neće zavisiti od socijalne pomoći: od 15. novembra, on radi u „Zastavi INPRO", zaštitnoj radionici koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je po programu vlade i Nacionalne službe za zapošljavanje u stalni radni odnos primila 15 osoba sa invaliditetom. Njima su prekjuče uručeni sertifikati o završenoj tromesečnoj obuci za bravare.

– Rukovodstvo „Zastave INPRO" jedino u ovom gradu na pravi način brine o invalidima. Sad, kao bravar, mogu da radim i zaradim za svoju decu – kaže za „Politiku" Ivanov.

Direktor „Zastave INPRO" Branko Veljović za „Politiku" kaže da invalidi ne smeju biti zaboravljeni i skrajnuti, bez obzira na tešku ekonomsku situaciju.

– Važno je da ih uključimo u društvo, da im damo šansu, a pokazalo se da su oni odlični radnici, često bolji od onih koji su zdravi – ističe Veljović.

„Zastava INPRO" je samo tokom ove godine, po različitim osnovama, u stalni radni odnos primila 21 osobu sa invaliditetom, a ukupno ih u ovoj zaštitnoj radionici radi 46, što je polovina od ukupnog broja zaposlenih. Direktor Veljović naglašava da će „Zastava INPRO" do 2013. godine uposliti ukupno 180 osoba iz ove kategorije. Zaštitna radionica, inače, proizvodi lake prikolice za sve vrste vozila i ima ugovorene izvozne aranžmane vredne oko tri miliona evra.

Na evidenciji kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je 1.724 invalida, a na osnovu programa obuke za poznatog poslodavca ove godine je, u tridesetak firmi, upošljeno stotinu osoba sa urođenim manama.

– Projekat obuke invalida za poznatog poslodavca daleko je jevtiniji od obezbeđivanja novog radnog mesta, a sledeće godine nameravamo da pojednostavimo proceduru. Ipak, najvažnije je da poslodavci, nakon tromesečne obuke, imaju obavezu da takve osobe prime u stalni radni odnos – kaže za naš list direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Ljiljana Petrović.

Prema njenim rečima, kragujevačka filijala planira da, u saradnji sa poslodavcima, pre svega zaštitnim radionicama, postane regionalni centar za zapošljavanje lica sa mentalnim i fizičkim nedostacima.

-------------------------------------------------------------

„Zastava INPRO” nema svoj prostor

Ukoliko država brzo ne reaguje, zaštitna radionica „Zastava INPRO" uskoro bi mogla da ostane bez poslovnog prostora u kome radi punih deset godina. Naime, posle potpisivanja ugovora sa Fijatom, toj i drugim firmama naloženo je da se isele iz svojih hala. Ipak, rešenje ovog problema je moguće.

– Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije, pod čijom smo ingerencijom, ubrzano rade na rešenju ovog problema, pa očekujem da ćemo, početkom naredne godine, dobiti novu halu u krugu „Zastave" u kojoj bismo mogli nesmetano da nastavimo proizvodni proces – naglašava direktor Branko Veljović i navodi da bi se u suprotnom zaposleni našli na ledini, a bili bi ugroženi i značajni izvozni poslovi.

B. Kartalović

[objavljeno: 3/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.