Internet umesto reda na šalteru

Izvor: B92, 23.Avg.2010, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internet umesto reda na šalteru

Beograd -- Portal eletronske uprave trebalo bi da do kraja godine omogući građanima da administrativne poslove obavljaju putem interneta.

Čekanje u redu, godinama nerešiva praksa u velikom broju domaćih ustanova, konačno je na putu da se reši.

Portal elektronske uprave trebalo bi da već krajem godine umanji dugačke redove pred šalterima u Srbiji i to tako što će građani, umesto na šalteru, brojne administrativne poslove obavljati putem interneta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
To znači da ćete moći da od svoje kući na primer zakažete pregled kod lekara ili predate dokumente za izradu lične karte.

Koliko je građana Srbije bilo prinuđeno da ustane u sred noći ili čak uzme slobodan dan kako bi stali u red ispred najbliže policijske stanice u nadi da će tog dana predati dokumente za izradu lične karte?

Ovakvoj praksi, prema najavama Republičkog zavoda za informatiku, mogao bi da dođe kraj. Za nekoliko meseci moći ćete putem interneta da izvršavate brojne administrativne poslove kao što su: predaja dokumenata za ličnu kartu, podizanje uverenja i potvrda, a imaćete i mogućnost uvida u sudske predmete.

Marko Mandić iz Republičkog zavoda za informatiku i internet očekuje da će ovakvo rešenje olakšati život građanima.

"Cilj je da građani na jednom mestu mogu da obave što više postupaka pred svim organima kako državne tako i lokalne samouprave i organizacija nekih javnih preduzeća”, kaže on.

Da biste poslove obavili od kuće potrebni su vam čipovana lična karta i elektroski sertifikat koji izdaju Pošte, Privredna komora Srbije i MUP.

S obzirom na to da, prema istraživanjima, u Srbiji svaki drugi građanin koristi internet, Portal je rešenje koje mnogi željno iščekuju:

"Odlična ideja, ja sam apsolutno za progres.”

"Bilo bi bolje, brže, kad pogledam tamo red mislim, neko ima tamo malu bebu.”

"Od kuće mi lakše da čekam, imam gde da doručkujem, popijem kafu.”

Građani su dakle spremni, ali ne i sve ustanove u našoj zemlji jer je nivo tehničke opremljenosti i dalje nizak pa će biti potrebno nekoliko godina da se elektronska uprava omasovi.

"Problem jeste, nama za razliku od razvijenih zemalja nedostaju finansijska sredstva, ali izlazimo na kraj, to je projekat koji se razvija i u drugim zemljama bar deset godina”, kaže Mandić.

Da bi Portal elektronske uprave funkcionisao onako kako je zamišljeno potrebno je da se u ovaj projekat uključe lokalne zajednice.

Primer svim opštinama u Srbiji mogla bi da bude opština Loznica koja je svojm građanima omogućila da putem interneta obave sve što se može obaviti na opštinskim šalterima.

Tek kada se Portalu pridruži najveći broj ustanova sa svojim elektronskim uslugama, gubljenju vremena u redovima zaista može doći kraj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.