Izvor: B92, 10.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internacionalni testovi za osmake

Beograd -- Od sledeće godine učenici osmih razreda polagaće internacionalne testove znanja.

Predstavljajući rad Ministarstva prosvete u prvih 100 dana, ministarka Ljiljana Čolić najavila je da će od sledeće godine učenici osmih razreda na kraju polugodišta polagati internacionalne testove znanja. Ministarka kaže da će testovi za osmake biti na nivou ispita koje polažu učenici devetih razreda u evropskim školama.

Smisao njihovog održavanja, prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ljiljane Čolić, jeste da se uporede nivoi znanja i da se vidi gde mi eventualno zaostajemo. "Mi stojimo na uverenju da je tačna ona maksima koja kaže - najbolja je ona vlast koja se ne primećuje. Nije na predstavnicima vlasti da budu vidljivi, da budu medijske ličnosti, već da najbolje što umeju obavljaju svoj posao", rekla je Čolić.

Mediji nisu bili naklonjeni ministarstvu prosvete, smatra posle 100 dana provedenih u Vladi ministarka Ljiljana Čolić. Ne želeći da sama ocenjuje dosadašnji rad ministarstva kao ni usvojenih izmena Zakona o obrazovanju, ministarka je procenila da one ipak ne znače obustavljanje reformi, već da je jedan začaureni sistem od devet godina osnovnog obrazovanja otvoren iznutra.

Odgovarajući na pitanje kako bi roditeljima objasnila zbog čega se u centru nastavnog sistema nalaze nastavnici, a ne njihova deca, ministarka Čolić rekla je da je to tako jer nastavnici treba da obrazuju decu: "Centar reforme treba da bude onaj ko treba da prođe tu reformu u edukativnom smislu, u stručnom smislu da bi mogao da opslužuje našu decu. Ako su izvršioci toga nastavnici, normalno da oni treba da budu centar reforme. Deca su razlog reforme, deca su smisao našeg života, ali ne mogu da budu centar reforme."

Ministarka je ponovila da će đaci učiti engleski jezik od prvog razreda, ali kao fakultativni predmet, jer sve škole u Srbiji ne mogu da organizuju nastavu engleskog jezika zbog nedostatka nastavnog kadra. Komentarišući ukidanje licenci za nastavnike, ona je rekla da takva praksa ne postoji ni u drugim zanimanjima: "Profesori moraju da imaju licence koje se obnavljaju na 5 godina, a lekari ne, inženjeri ne, a kada to bude opšta profesionalna praksa, onda će ona važiti i za nastavnike."

Komentarišući najave sindikata prosvete da će 15. juna održati protest ukoliko se zarade prosvetara ne povećaju, ministarka Čolić navela je da povećanja plata do tada ipak neće biti.

Eventualni negativan stav Veća Univerziteta u Beogradu prema automatskom uključivanju Bogoslovskog fakulteta u BU značio bi izbacivanje tog fakulteta s Univerziteta u Beogradu, izjavila je ministarka prosvete Srbije Ljiljana Čolić.

Ona je, na konferenciji za novinare, povodom rasprave o tome na koji način i po kojoj proceduri Bogoslovski fakultet treba da bude vraćen na Univerzitet u Beogradu, kazala da fakulteti o tome nemaju prava da odlučuju, jer je vlada poništila rešenje kojim je taj fakultet pre 52 godine izbačen s Univerziteta.

Čolićeva je iznela stav i da Bogoslovski fakultet nikada nije ni prestao da bude član Univerziteta, a kao dodatnu argumentaciju za njegovo uključivanje u Univerzitet navela je to što je, u međuvremenu, u škole uvedena veronauka, čime je Bogoslovski postao i nastavnički fakultet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.