Izvor: B92, 07.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insulin od šafranike?

Toronto, Beograd -- Zahvaljujući genetičkom inženjeringu lečenje dijabetesa uskoro bi moglo da bude znatno lakše nego do sada.

Kanadska farmaceutska kompanija po imenu "Sembiosis" ("Sembiosys") je genetički modifikovala biljku šafraniku tako da ona proizvodi insulin. Šafranika inače ima zelene bodljikave listove i žute cvetove i uglavnom se gaji da bi se od nje proizvodilo ulje. Međutim, u genetski modifikovanu šafraniku je ubačen ljudski gen, kako bi mogla da proizvodi ljudski insulin.

Ako ispitivanja pokažu da takav insulin zaista može da se koristi u lečenju dijabetesa, biće to prvi put da se na tržištu našao lek koji je proizvela biljka.

Opširnije u Temi B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.