Institutu nedostaje najmanje 10 inkubatora i lift za prevoz beba

Izvor: Blic, 12.Mar.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Institutu nedostaje najmanje 10 inkubatora i lift za prevoz beba

BEOGRAD - Da bi u Institutu za neonatologiju sve životno ugrožene bebe bile zbrinute na odgovarajući način neophodno je bar desetak novih inkubatora, lift za prevoz beba do Intenzivne nege na trećem spratu ustanove i još jedno transportno vozilo za prevoz novorođenčadi iz unutrašnjosti Srbije.

Prema rečima profesora dr Dušana Šćepanovića, dečjeg hirurga i predsednika Upravnog odbora Instituta, ovo je redosled kojim bi trebalo početi rešavati goruće probleme ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ustanove u koju na lečenje godišnje stigne oko 1.100 beba iz cele zemlje.

Godišnje zbrinu 1.100 nedonoščadi

- Institut ima 95 inkubatora, od kojih je svaki treći star skoro 45 godina. Svi su inkubatori firme "Dreger” i to su neosporno najbolji inkubatori na svetu. Ali oni rade bez garancije i ovlašćenog servisa zato što za njih rezervni delovi ne postoje. Prestali su da se proizvode pre četvrt veka - kaže dr Šćepanović.

Zato je cilj, kaže dr Šćepanović, da se u najskorije vreme nabave novi inkubatori ovog proizvođača. Ono što je pomak jesu dva nova inkubatora čiju je nabavku obezbedila Elektroprivreda Srbije. Dva je prošle godine obezbedilo Ministarstvo zdravlja.

Nema više ni delova za stare inkubatore

- Sanitetsko vozilo, koje nam je ovih dana poklonio Grad Beograd, čekali smo sedam godina. I sad kad smo nabavili vozilo i opremu i kad dovezemo bebu do Instituta, ponovo problem - nema lifta za prevoz do Intenzivne nege na trećem spratu! - upozorava profesor Šćepanović.

Inkubator sa bebom do Intenzivne nege nose sestre uz stepenište i ako je potrebno, treća ručno daje kiseonik. Lift sa građevinskim radovima košta oko 15 miliona dinara.

Sestre nose bebe dva sprata uz stepenice

- Smrtnost nam je sada 13 odsto, ali možemo i moramo da je smanjimo na svetski prosek četiri do pet odsto. Lekari, sestre i osoblje odlični su u svom poslu ali bez navedenih promena ne može da učinimo mnogo više od onoga koliko činimo sada - kaže prof. Šćepanović.

Stopa smrtnosti beba u 2010.

Do 1.000 grama 62,40%

Od 1.000 do 1.249 grama 20%

Od 1.250 do 1.499 grama 5,41%

Od 1.500 do 1.749 grama 4,81%

Od 1.750 do 1.999 grama 2,65%

Za 1.000 beba milion evra

Profesor Dušan Šćepanović i Upravni odbor Instituta za neonatologiju pokrenuli su inicijativu za osnivanje fonda "1.000 beba milion evra".

- Predložićemo da rad fonda i raspored prikupljenih sredstava nadgleda nadzorni odbor sastavljen od tri člana koji nisu sa Instututa, jer nas, nažalost, prate loša iskustva iz raznih afera - kaže prof. Šćepanović.

On je dodao i da su svi planovi više puta prijavljivani i odobreni od Ministarstva zdravlja, RZZO, Ministarstva za NIP, koje nikad nije izdvojilo ni dinar, kao i još nekim nadležnim institucijama.

Povezane vesti: Medicinske sestre nose nedonoščad u inkubatoru dva sprata bez lifta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.