Institut za reumatologiju obeležio 45 godina postojanja

Izvor: Glas javnosti, 13.Nov.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Institut za reumatologiju obeležio 45 godina postojanja

BEOGRAD - U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održana je svečana akademija povodom obeležavanja 45 godina od osnivanja Instituta za reumatologiju.

Milosavljević: Srbija u vrhu

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da Srbija ima najviši

rang po zdravstvenom sistemu na planeti, kada se uzmu u obzir izdvajanja

za zdravstvo po stanovniku.

- Srbija ima najviši rang po zdravstvenom sistemu na planeti i podsećam
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
da su u našoj zemlji najmanja izdvajanja za zdravstvo po stanovniku.

Manja su samo u Albaniji - kazao je ministar na svečanosti povodom

obeležavanja 45 godina rada Instituta za reumatologiju.

Direktor ove zdravstvene ustanove Nemanja Damnjanov istakao je da je Institut "tokom svih ovih godina pružao najbolju moguću zdravstvenu zaštitu bolesnicima sa reumatskim bolestima".

On je naveo da je Ministarstvo zdravlja od 2005. do 2010. godine izdvojilo značajna sredstva za unapređenje stručnog i naučnog rada instituta i poboljšanje uslova ambulantnog i bolničkog lečenja u toj zdravstvenoj ustanovi.

Prema rečima Damjanova, u okviru tih sredstava nabavljena su i dva nova digitalna rendgen aparata i jedan Deksa aparat za merenje gustine kostiju, što je popravilo kvalitet radiološke obrade i smanjilo nivo zračenja bolesnika i osoblja.

Damjanov je dodao da je istovremeno proširena mogućnost ranog otkrivanja i lečenja osteoporoze i pružena je mogućnost uštede značajnih sredstava koja se troše na ugradnju endoproteza i druge načine skupog lečenja fraktura kukova i kičmenog stuba.

Na skupu je rečeno da od bola u leđima, praćenog ukočenošću, kod nas boluje 58 odsto žena i 45 odsto muškaraca starosti od 50 do 59 godina, a ta bolest je uzrok radne nesposobnosti kod 25 odsto mlađih od 45 godina.

Od degenerativnog oštećenja zglobova boluje 12 odsto žena i tri odsto muškaraca, a od vanzglobnog reumatizma 10 odsto žena i devet odsto muškaraca.

Na svečanosti povodom jubileja Instituta u Srpskoj akademiji nauka emitovan desetominutni film o toj ustanovi u kom je rečeno da 254 radnika godišnje obavi 250.000 specijalizovanih usluga.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.