Institut: Lečenje po pravilima

Izvor: B92, 05.Jul.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Institut: Lečenje po pravilima

Beograd -- B92 posetio je Institut za onkologiju gde su stručnjaci te institucije objasnili da nije moglo da dođe do davanja većih doza citostatika pacijentima.

Nakon vesti o hapšenjima u vezi s aferom na Institutu za onkologiju, pojavili su se i napisi o davanju većih doza citostatika obolelima od raka u toj ustanovi.

Takve informacije izazvale su veliku uznemirenost pacijenata, njihovih porodica, kao i svih zdravstvenih radnika na Institutu.

Oni tvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se lečenje u ovoj instituciji odvija prema najvišim i strogo definisanim evropsko-američkim protokolima.

B92 je istraživao kako se planira lečenje i određuju doze citostatika na dečjem odeljenju.

Institut za onkologiju i radiologiju je najstarija ustanova ove vrste na Balkanu i kao takva postoji još od 1932. godine.

Svake godine u Institutu lečenje započne novih 6.000 pacijenata.

"Ova ustanova godinama zbrinjava najteže bolesnike od malignih bolesti i samo u jednom danu kroz ambulante ove kuće prođe više od 1.000 pacijenata", kaže v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Dušan Mileusnić.

"Ova institucija je u stalnom kontaktu sa svetski poznatim institucijama, kao i sa stručnjacima iz ovih centara tako da smo u stalnoj mogućnosti da uspoređujemo kvalitet i uspešnost našeg rada imajući u vidu važeće standarede i protokole", rekao je on.

Služba pedijatrijske onkologije osnovana je još 1983. godine i zbrinjava decu obolelu od raka mozga, kičmene moždine, raka kostiju, raka mrežnjače oka, zloćudnih tumora mekih tkiva.

Obolelo dete prvo prolazi konzilijum, pregled tima lekara različitih specijalnosti koji zajednički određuju načine lečenja.

Lečenje se sprovodi u skladu sa najvišim svetskim protokolima. Pripremu lekova obavljaju posebno obučeni medicinski tehničari u specijalnoj komori, a doziranje lekova podleže najstrožim pravilima.

"Doze kod dece se računaju na metar kvadratni telesne površine i svakom detetu se izmeri telesna težina, visina, odrdi telesna površina. U protokolima su tačno odeređene doze po metru kvadratnom telesne površine, znači, tu nema improvizacije", objasnila je pedijatar Vesna Ilić iz Službe pedijatrijske onkologije.

"Tokom poslednjih godina onkologija je dosta napredovala, prate se stalno stope preživljavanja i izlečenja u odnosu na određene kombinacije citostatika i to dovodi do formiranja novih protokola lečenja koji pokazuju sada mnogo veće stope izlečenja nego što je to bilo, recimo, pre 10 godina", rekla je ona.

Citostatici su lekovi koji uništavaju maligne ćelije tumora.

Nažalost, većina citostatika imaju privremena negativna dejstva i na zdrave brzodeleće ćelije u organizmu, pa dovode do drastičnog opadnja krvne slike, opadanja kose, povraćanja, neki izazivaju i oštećenja na jetri.

Ove promene su privremene i roditelji, koji imaju pravo da budu uz svoje dete tokom lečenja, o svemu se detaljno obaveštavaju.

"Moje dete je na ovom Institutu od 2003. godine. Sedam godina se borimo sa bolešću”, rekla je majka jednog pacijenta.

"Ja sam se raspitivala i na drugim mestima u svetu, svi protokoli su isti što se tiče citostatika i lekova koje je primalo moje dete. Kada se bolest ponovo vratila, ja sam, kao i svaka majka, potražila pomoć u inostranom centru. U Istambulu smo bili na 'gama najf’, međutim i posle svega opet smo se vratili na Insitut za onkologiju i radiologiju Srbije”, ispričala je ona.

"Moje dete je već 11 meseci ovde, nažalost teško je bolesno, ali kako je bilo u početku, sad je mnogo bolje. Ovi napisi, što se se desilo u novinama, to uopšte nije tačno, niti iko truje decu ovde”, ispričala je žena čije se dete leči na Institutu.

Na ovom Insitutu pacijentima obolelim od raka, prvi put na ovim prostorima, obezbeđena je i psihološka podrška.

"Inače je onkologija teška sredina za rad, zato što se vrlo teško gradi poverenje, jer je onkološko lečenje puno neizvesnosti i nesigurnosti i samo po sebi pokreće brojne iracionalne strahove kod ljudi", objašnjava psiholog porodični psihoterapeut Tamara Klikovac.

"Ovo što je pisano u medijima i što je izjavljeno zaista je izazvalo veliku psihološku nestabilnost i ogromnu psihološku štetu, kako pacijentima koji se leče, tako i onima koji su izlečeni, a naravno, na žalost, porodicama preminulih pacijenata. Cela ova situacija izazvala je i pokrenula vrlo teška osećanja i kod medicinskog osoblja", navodi ona.

B92 će sutra pratiti put lečenja odraslih pacijenata obolelih od raka, na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Citostatici se daju prema jasno utvrđenom protokolu

Izvor: Blic, 06.Jul.2010, 01:10

Beograd - Da su lekari Instituta za onkologiju i radiologiju davali pacijentima duplu dozu citostatika neko bi primetio, a mnogo pacijenata bi umrlo, kaže za „Blic“ dr Dragomir Đokić, pedijatrijski onkolog u Institutu za majku i dete. ..Prema saznanjima „Blica", rezultati vanredne stručne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.