Inspektori kao hajduci

Izvor: Glas javnosti, 26.Sep.2009, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektori kao hajduci

BEOGRAD - Na ponašanje inspektora prilikom kontrole poslovanja Uniji poslodavaca Srbiji žalilo se oko 3.600 poslodavaca. Najviše prigovora poslodavci su imali na rad poreske inspekcije kojoj su zamerali hajdučiju i ometanje u radu, tvrde u Uniji poslodavaca Srbije.

Dragoljub Rajić, portparol Unije poslodavaca Srbije, kaže da zbog toga što kontrole poreske inspekcije nisu precizno regulisane veliki broj poslodavaca trpi pritiske i finansijske gubitke.

- Prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << smo dobili oko 3.600 žalbi na rad inspekcijskih organa. U 2007. godini je bilo više od 4.000 pritužbi. Većina od njih odnosila se na rad finansijske inspekcije, a onda slede pritužbe na rad ekološke i sanitarne inspekcije. U Evropskoj uniji poslodavcima se prvo pošalje obaveštenje kada dolazi inspekcija, onda se poslodavcu izriče opomena za neku nepravilnost za koju ima rok od tri do sedam dana da je ispravi, pa ako to ne uradi, tek onda se kažnjava. A kod nas je to prava hajdučija i poslodavci se uglavnom žale na tretman, odnosno ometanje u radu, kako se ulazi u firmu i šta se radi. Upadaju u pojedine veletrgovine i potpuno blokiraju rad po nekoliko sati zbog čega vlasnici gube milione dinara. Često se insistira da poslodavac podnosi papire koje, prema delatnosti koju obavlja, po zakonu nije dužan i tome slično - objašnjava Rajić.

PRIMENA ZAKONA PREMA POTREBI

Vlasnik hotela „Dom odmora“ u Brestovačkoj banji Miodrag Ćirić kaže da je zbog propusta poreske inspekcije 15 vlasnika ugostiteljskih objekata podnelo tužbe koje su stigle do Vrhovnog suda.

- Prema Zakonu o PDV-u, za noćenje u hotelima, motelima, kampovima i domovima PDV se obračunava po stopi od osam odsto. Tako su svi ugostitelji plaćali PDV tri i po godine, dostavljali poreskoj upravi tromesečne obračune PDV-a i godišnje bilanse. Oni su sve primali i niko nam nije rekao da to ne valja. Onda se posle tri godine pojavila poreska inspekcija i saopštila nam da smo bili dužni da plaćamo PDV po stopi od 18 odsto, jer je to prema Zakonu o turizmu predviđeno za hotele nižeg ranga. Ako je trebalo da plaćamo 18 odsto PDV, onda je to njihova greška i ne mogu da se pojave posle toliko vremena i traže od ugostitelja da plate 40 miliona dinara razlike - kaže Ćirić i pita se kako je moguće da za poresku inspekciju ne važi Zakon o PDV-u, a važi Zakon o turizmu.

On se pita kako je moguće da PDV po stopi od 18 odsto treba da plaćaju samo ugostitelji sa juga Srbije, dok za ostale to ne važi.

- Kontrole su vršene samo na jugu Srbije u Vranju, Pirotu, Beloj Palanci, Zaječaru i Boru i nigde drugde. Ima ugostiteljskih objekata nižeg ranga i u Šumadiji i drugim delovima zemlje, ali nikoga od njih nije kontrolisala poreska inspekcija i oni još uvek plaćaju PDV po stopi od osam odsto - kaže Ćirić.

- Prema podacima „Transparens internešenala“, najveći stepen korupcije kod nas je u zdravstvu i u organima koji se bave naplatom novca, odnosno Poreskoj upravi. Na lokalnom nivou inspekcije dolaze po principu „ko se kome zameri“. Poreska uprava se koristi za vršenje pritiska, kao što je slučaj kod vas u Kuriru i Glasu javnosti, gde nije cilj poreska prijava, nego nešto drugo. Vi ste medij pa nešto možete da kažete, a u malim sredinama poslodavci trpe i o tome se ćuti. Zato se tačno zna ko koga vodi na večeru - objašnjava Rajić i ističe da će Unija poslodavaca insistirati na umrežavanju i elektronskoj dostavi podataka Poreskoj upravi.

- Tako poslodavci ne bi gubili sate i dane na čekanje u redovima zbog poreskih prijava, taksi i potvrda, trpeli neljubaznost i bezobrazluk polupismenih službenika koji ne znaju da rade na računaru. Pored toga, stalno su na pauzama i, čast izuzecima, dobar deo njih ne zna da se ponaša kulturno već su neuslužni i neljubazni - kaže Rajić i ističe da poslodavci zbog straha od odmazde ne smeju javno da govore o ponašanju poreske inspekcije.

Taj sto rece da mu u Evropi prvo se najave,je lazov.Nikada se ne najavljuju ali nikada se i ne prekida rad.Kod nas je muckanje na sve strane,porezi,racuni.Trzisna i sve druge ispekcije treba da rade 24 casa.Kada gospoda ,,bizmismeni,,pocnu da se ponasaju kao u EU onda ce inspekcija.........Inspektori su narodni kontrolori i dosta pljackate taj narod.Ovde na zapadu se kapital stvara generacijama,a vi tamo...........za noc.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.