Inspektor kupi sve redom

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektor kupi sve redom

Momir Glišić iz Čačka konstruisao i zaštitio mašinu za sakupljanje plodova sa zemlje

Čačak – Kad mora da savije sopstvena leđa, Srbinu svašta pada na pamet. Tako je Momir Glišić (61), penzionisani inspektor policije, konstruisao i zaštitio kombajn koji će umesto njega da sakuplja voćke ispod 800 stabala u Ostri.

– U rodnom selu pod Bukovikom, danas na mojoj očevini i majčevini raste i rađa 500 šljiva, 200 krušaka i stotinak stabala drugog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << voća, ali padalice nema ko da prikuplja. Tražio sam da kupim podesnu mašinu za to i pošto nisam pronašao, odlučih da je načinim sam – veli Glišić za „Politiku“.

On je, inače, po obrazovanju ekonomista, u snagama reda obavljao je poslove inspektora za oružje, a iz mladosti poneo nešto bravarskog znanja.

– Nisam imao nikakav crtež već sam sve radio iz glave, u garaži. Otprilike dve godine, ali ne svakog dana. Početna varijanta bila je potpuno drugačija pa sam posle dodavao, skidao i sekao, dok nisam dobio „ubirač“ koji sa tla sakuplja šljive, jabuke, kruške, orahe, lešnike i krompire. Sve što metle dohvate traka odnosi pozadi, u traktorsku prikolicu – opisuje inovator.

On je svoj izum zaštitio u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije (P- 2010/0573).

– „Ubirač“ će za oko četiri sata na jednom hektaru pokupiti sve otresene ili iz zemlje izvađene plodove. Za isti posao potrebno je od 10 do 20 radnika, a to su neuporedive veličine.

Kombajn – novajlija do sada se pokazao na dva mesta: u Momirovom voćnjaku ove jeseni i na 25. Međunarodnoj smotri inovacija u Novom Sadu, „Tesla festu“, od 12. do 15. oktobra. Tu je konstruktor ispred svoje mašine stavio tablu na kojoj je bilo ispisano: „Prirodno – intelektualne inovacije iz čačanskog kraja“.

Glišić ceni da je ova verzija mašine „ubirač MG-1” konačna i spremna za serijsku proizvodnju, ali će taj posao prepustiti onome ko bude zainteresovan. Jednostavno izvodi računicu o vrednosti kombajna:

– Materijal za izradu košta 3.000 evra, i još hiljadu trebalo bi dati konstruktoru i prodavcu da podele.

G. Otašević

objavljeno: 29.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.