Inspekcija reže duvan

Izvor: RTS, 09.Jan.2013, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija "reže" duvan

Ni poslednje poskupljenje cigareta nije nateralo strastvene pušače da ostave duvan. Mnogi su izračunali da im to zadovoljstvo može biti jeftinije, ukoliko se rezanim duvanom snadbevaju na pijacama. Tako je kutija cigareta jeftinija i tri puta, kažu kupci. Tržišna inspekcija najavljuje pojačanu kontrolu prodaje te vrste duvana, kojom se trguje i preko interneta.

Kriza i poskupljenja primorali su nas da se odričemo luksuza, ali i da se vratimo starim običajima. Odnedavno, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve više se kupuje rezani duvan. Osim na pijacama, tržišna inspekcija najavljuje pojačanu kontrolu prodaje te vrste duvana, kojom se trguje i preko interneta.

Ni poslednje poskupljenje cigareta nije nateralo strastvene pušače da ostave duvan. Mnogi su izračunali da im to zadovoljstvo može biti jeftinije, ukoliko se rezanim duvanom snadbevaju na pijacama. Tako je kutija cigareta jeftinija i tri puta, kažu kupci.

Tokom poslednja dva meseca tržišni inspektori su obišli gotovo 200 pijaca i u prodaji nelegalne robe rezanog duvana zatekli 15 preprodavaca.

Ipak, sve se više trguje duvanom putem interneta, oglašavanjem na sajtovima. Inspektori najavljuju pojačanu kontrolu ovakve prodaje.

"Ne možemo da kontrolišemo strane domene, ali 75 hiljada registrovanih domaćih domena možemo. Od ponedeljka krećemo u kontrolu radi gašenja istih", navode iz tržišne inspekcije.

Iz inspekcije navode da su količine duvana koje se kod tih fizičkih lica nalaze u pakovanju od sto grama, tako da oni kod sebe ili negde sakrivene nemaju više od dva do tri kilograma, to je 20, 30 paketa, jer su svesni da je to zabranjeno.

Padom proizvodnje i prodaje cigareta država gubi prihod od akciza i PDV, a zbog ilegalne prodaje duvana gubi dobit od poreza. 

Ipak, prihod od akciza na duvanske prerađevine u 2012. u odnosu na prethodnu godinu, povećan je za gotovo deset milijardi dinara, kažu u Poreskoj upravi.

"Sigurno je da ilegalna prodaja rezanog duvana na neovlašćenim mestima, na pijacama, ulici ili sličnim mestima sigurno dovodi do pada prihoda od akciza. U ovom trenutku Poreska uprava ne raspolaže preciznim podacima o eventualnom padu proizvodnje i prodaje cigareta u prethodnom periodu i po tom osnovu gubitka prihoda od akciza i PDV-a", navodi Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Zakonom je zabranjena prodaja rezanog i usitnjenog duvana. Kazne za nelegalnu trgovinu iznose od sto hiljada do dva miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.