Izvor: B92, 02.Mar.2010, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inkluzija kroz pozorišne predstave

Beograd -- Inkluzivno amatersko pozorište iz Beograda kroz predstave podučava publiku znakovnim jezikom kako bi olakšali integraciju osoba oštećenog sluha.

U okviru projekta "Slušaj moje ruke" Inkluzivno amatersko pozorište iz Beograda gostovalo je s predstavom "Pet prasića" u školi "Mihajlo Pupin" na Novoj Galenici kako bi edukacijom osoba koje čuju olakšalo integraciju osoba oštećenog sluha.

Inkluzivno pozorište osnovalo je Udruženje tumača za lica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oštećenog sluha Srbije koje je kooautor prvog znakovnog rečnika.

Sara i Predrag su malo i veliko smetalo u komadu "Pet prasića" koji je Inkluzivna amaterska trupa odigrala mlađim osnovcima škole u Novoj Galenici kako bi ih se upoznala sa svetom osoba koje komunciraju pomoću znakova.

Sara Dukić iz Inkluzivnog amaterskog pozorišta ocenjuje da su njeni drugari bili oduševljeni predstavom.

U ovoj neobičnoj glumačkoj družini su pored profesionalnih tumača za lica oštećenog sluha, diplomci političkih nauka i jedna profesorka biologije.

Milica Radović-Županski iz Inkuluzivnog amaterskog pozorišta, kaže da su deca spremnija od odraslih da uče gestove, pomoću kojih mogu da se sporazumeju sa vršnjacima koji se razlikuju.

"Odrasli nisu spremni jer ne shvataju da gluve osobe stvarno vrlo teško fukcionišu u društvu i neki moraju da shvate npr. kada mi viknemo za nekim da prelazi na crveno on to ne može da čuje. Oko nekih osnovnih stvari vrlo je bitno neki osnovni gest da pomognemo ljudima koji su oko nas”, smatra ona.

U susedstvu zemunske škole "Mihajlo Pupin" je škola za decu oštećenog sluha i govora "Radivoj Popović" pa je to bio razlog više da njen direktor Dragan Komnenić i među prvima u Beogradu prihvati projekat "Slušaj moje ruke."

"S obzirom na ove idealne uslove koje mi kao škola imamo, a i blizina škole za gluvonemu decu koja je neposredno odavde nekih dva kilometra bio je jedan od razloga što sam smatrao, a i mislim da je humano i prikladno da ovako nešto i naša deca vide i jednostaveno shvate da ima i vršnjaka koji nisu u stanju da razumenju ono što mi sada pričamo", kaže on.

Od prošlogodišnjeg osnivanja, odigrane su četiri predstave u Beogradu i Novom Sadu, a u planu je i gostovanje u školi za decu oštećenog sluha i govora "Radivoj Popović".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.