Informaciona bezbednost na internetu: nema izlaza

Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2014, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Informaciona bezbednost na internetu: nema izlaza

15.07.2014. -

Više od godinu dana je prošlo od gromoglasnih razobličavanja Edvarda Snoudena u vezi s globalnom kompjuterskom špijunažom američkih specijalnih službi. Sad svaki običan čovek zna ono što je bilo poznato i ranije, uglavnom stručnjacima: bezbednost informacija na internetu nije moguća. Ali, da li se to može popraviti?

Na hiljade kopalja su slomili komentatori i stručnjaci razmatrajući pitanje – kako raditi u internetu kad svu globalnu mrežu svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << trenutka kontroliše Agencija za nacionalnu bezbednost SAD? Dolazilo je dotle da se ozbiljno razmatra varijanta međunarodnih sporazuma o „demilitarizaciji“ Mreže. Međutim, po mišljenju rukovodioca departmana za informacione ratove u Laboratoriji perspekitvnih izuma, Igora Neždanova, ovakav ugovor nije ništa više od utopije:

- On može biti sačinjen, ali zahteva izradu komplikovanog sistema zadržavanja i protivteže. I najerovatnije će izrada ovog mehanizma biti sabotirana, jer nijedna država nije zainteresovana za ograničavanje delatnosti svoje obaveštajne službe. Svima treba da znaju šta će biti sutra, svima su potrebne informacije radi donošenja strateških odluka. A do njih može da dođe samo obaveštajna služba, između ostalog, elektronska.

S ovim mišljenjem se slaže i stručnjak za konkurentne obaveštajne službe Evgenij Jaščuk. Po njegovom mišljenju, bez obzira na to kakve lepe želje da ističu pojedine države ili čitave međunarodne zajednice, obaveštajne službe velikih svetskih igrača neće napustiti svoj zanat.

- Sve specijalne službe rade van granica krivičnih zakona, zbog čega su zapravo i osnovane. Prirodno, one rade van granica krivičnog zakonika stranih država. I čak ako se stvori takav mehanizam on neće funkcionisati.

Istina, postoji jedan način da se čovek osigura, dodao je Evgenij Juščuk, ali je malo onih koji mu pribegavaju:

- Zato ne treba puštati u informacione tokove globalnih mreža informacije koje ne bi trebalo da budu uhvaćene. Drugih varijanti jednottavno nema, zato što svaka informacija u globalnim mrežama ima tačku ulaza i tačku izlaza. Ali usput prolazi kroz ogroman broj čvorova, između ostalog, u inostranstvu. I to nikako ne možete da pratite.

Nema izlaza, kažu stručnjaci. Bez obzira na to kakva programska zaštita da se instalira, bez obzira na to kakve zabrane i ograničenja na rad u internetu da uvode vlade, informaciona bezbednost u globalnoj mreži je nedostižna.

Mihajil Stepanov

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.