Info Park: Gest Vučića prekretnica u politici Srbije prema tražiocima azila

Izvor: Blic, 17.Avg.2017, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Info Park: Gest Vučića prekretnica u politici Srbije prema tražiocima azila

Centar za zaštitu, edukaciju i osnaživanje izbeglica u Beogradu Info Park pozdravio je danas inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ponudi državljanstvo porodici desetogodišnjeg dečaka iz Avganistana Farhada Nurija, uz očekivanje da će taj gest biti prekretnica u politici Srbije prema tražiocima azila.

"Nadamo se da ćemo vrlo brzo videti mnogo veći broj obrađenih i pozitivno rešenih azilnih zahteva u odnosu na dosadašnji period kada je u ovoj godini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do današnjeg dana, nažalost odobren samo jedan", navodi se u saopštenju Info Parka.

Centar podseća da je poseta tadašnjeg premijera Vučića izbeglicama u parku kod Hotela Bristol u leto 2015. godine odredila pozitivan odnos Srbije prema migrantskoj krizi, i izražava očekivanje da će novi gest jednako snažno uticati na suštinsko unapređenje procedure i povećati broj tražilaca azila kojima će konačno i biti odobrena zaštita u Srbiji.

Prema rečima analitičara tog centra Stevana Tatalovića, Srbija je u 2016. godini na podneta 574 zahteva odobrila 16 azila, dok je situacija u 2017. još sumornija.

- Do jula 2017. predato je 158 zahteva a do sada je odobren samo jedan azil. Za to vreme, neke susedne zemlje, uprkos oštrim merama zaštite granica, pokazale su veću efikasnost u azilnim procedurama. Mađarska, čije su azilne politike često predmet međunarodne kritike, u ovoj godini je do sada dodelila čak 528 pozitivnih odgovora na 1.814 zahteva za azil ili supsidijarnu zaštitu - rekao je Tatalović.

Centar ističe da u kampovima u Srbiji, u kojima trenutno boravi 4.413 osoba, sigurno ima još jako puno slučajeva kao što su mali Farhad i njegova porodica, koji zaslužuju jednak tretman.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.