Inflacija kvaliteta srozava nivo obrazovanja

Izvor: RTS, 07.Feb.2014, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija kvaliteta srozava nivo obrazovanja

Broj onih koji nemaju osnovnu školu smanjio se sa 24 odsto na 14 odsto. Na jednoj strani je borba protiv nepismenosti, a na drugoj plan da do 2012. broj visokoobrazovanih bude oko 40 odsto. Pomak u obrazovanju napravljen, ali bez kvalitetnih programa i kadrova srozava se obrazovni nivo, kaže za RTS profesor Ivan Ivić.

Profesor Ivan Ivić, jedan od koordinatora Strategije razvoja obrazovanja, rekao je da je napravljen pomak u obrazovanju, ali da isto tako inflacija programa fakulteta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i visokih škola srozava obrazovni nivo.

On je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je, između dva popisa stanovništva, broj onih koji nemaju završenu osnovnu školu smanjen sa 24 na 14 odsto.

"To je velika stvar, jer Ustav garantuje svima osnovno obrazovanje. Srednje obrazovanje isto - polovina ga ima, a došlo je i do ekspanzije u visokom obrazovanju i veći je broj onih koji završe studije", rekao je Ivić.

Ivić je, međutim, istakao da postoji inflacija programa fakulteta i viših škola, što srozava obrazovni nivo.

"Imamo 16 univerziteta bez nastavnog plana, sve je lakše doći do doktorata i zvanja. Onda, kvalitet nastavnika je ključni uslov kvaliteta fakulteta, a bez dobrih kadrova ne mogu se očekivati dobri rezultati", istakao je Ivić.

Komentarišući razliku između privatnih i državnih fakulteta, Ivić kaže da je kadar i opremljenost daleko bolja na utemeljenim fakultetima poput Filozofskog, Filološkog, Pravnog i Tehničkih fakulteta.

"Privatni fakulteti razvijaju se u oblasti mekih disciplina, onih gde nisu potrebne laboratorije i naučna istraživanja. Menadžment je, na primer, strašno lako završiti. I tu privatni daju lošije obrazovanje, čast izuzecima", smatra profesor Ivić.

Kako kaže, što se tiče naučnih skupova tu je situacija dosta loša. Privatni univerziteti  imaju malo ozbiljnih naučno-izdavačkih programa, programe pravog visokoškolskog obrazovanja koje uključuju istraživanje.

Profesor ističe da ne treba brinuti o visini plata profesora na univerzitetima, iako je vlada uvela nove mere oporezivanja.

"Svi su preko 60.000 dinara, profesori uveliko tezgare tako da primanja nisu mala, daleko od onog što zakon dozvoljava, jer imamo ljude koji rade u nekoliko škola i fakulteta, tako da oko plata ne bih mnogo brinuo", naglasio je Ivić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ilić:Napravljen pomak, inflacija programa srozava kvalitet

Izvor: Blic, 07.Feb.2014

Jedan od koordinatora Stretegije razvoja obrazovanja profesor Ivan Ivić rekao je danas da završavanje svih nivoa obrazovanja pokazuje vidan napredak, dodajući inflacija programa na privatnim i državnim fakultetima i višim školama srozava kvalitet...- Kada pogledate rezltate popisa stanovništva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.