Indonezija još jedan mogući korisnik francuskih borbenih aviona Rafal

Izvor: TangoSix.rs, 18.Jun.2021, 09:19

Indonezija još jedan mogući korisnik francuskih borbenih aviona Rafal

Nekoliko indonezijskih medija objavilo je prošle nedelje informaciju da je 7. juna, za vreme posete francuske ministarke odbrane Florens Parli Indoneziji, ta država sa francuskom kompanijom Daso potpisala takozvano „Pismo o nameri“ (LoI – Letter of Intent) o nabavci 36 višenamensih borbenih aviona Rafal. Smatra se da je ovo samo početni korak ka pregovorima o sklapanju ugovora koji bi trebali početi decembra ove godine.
Pregovori verovatno neće biti nimalo >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << jednostavni pošto, prema indonezijskom zakonu o odbrambenoj industriji iz 2012. godine, svaki strani proizvod nabavljen za snage bezbednosti mora imati integrisane komponente koje su proizvedene u Indoneziji, a tu je i stavka da se prilikom trgovine izvrši i kompenzacija. U slučaju nabavke Rafala, kako bi se odobrio ovako veliki posao, trebalo bi biti obezbeđeno dovoljno francuskih ulaganja odnosno Off-set poslova.
Još jedan pokušaj nabavke višenamenskih borbenih aviona za RV Indonezije / Foto: Daso Spekuliše se takođe da bi finansijski uslovi sporazuma bili identični uslovima koje je prilikom nabavke Rafala imao Egipat, a to je kredit koji iznosi 80 procenata vrednosti ugovora koji bi bio pod garancijom vlade. Prema nezvaničnim informacijama Indonezija bi, potpisala ugovor krajem 2022, dok bi prvi avioni stigli već 2024. godine, a uz njih bi navodno, kako bi se zadovoljile i SAD, nabavili i polovni F-15.
Tokom prošle godine, postojali su nagoveštaji da bi Indonezija mogla nabaviti francuske Rafale. Prvo je u februaru 2020. u poseti Indoneziji boravila delegacija kompanije Dassault Aviation koja se sastala se predtavnicima Ministarstva odbrane Indonezije, nakon čega su se u medijima pojavile informacije da će se kupiti 48 aviona. Potom je u oktobru indonežanski ministar odbrane Prabovo Subianto izjavio da je Indonezija zainteresovana za kupovinu Rafala,
U pokušaju nabavke preko potrebnih novih višenamenskih borbenih aviona, iako postoje finansijski pa i politički problemi, ne može se reći da je Indonezija do sada bila ozbiljna u toj nameri. Osim već spomenutih kontakata oko nabavke francuskih Rafala, Ministarstvo odbrane je prošle godine izrazilo interesovanje i za kupovinu 15 višenamenskih borbenih aviona (pre bi se moglo reći samo lovaca) EF-2000 iz sastava Ratnog vazduhoplovstva Austrije. Osim toga, Indonezija i dalje, makar formalno učestvuje u programu razvoja južnokorejskog borbenog aviona 4,5 generacije KF-21 Boramae ali je i dalje neizvesno da li će se taj avion na kraju naći u sastavu indonezijskog ratnog vazduhoplovstva.
RV Indonezije preferira američki F-35, ali SAD nisu odobrile prodaju / Foto: Dasso Napomenućemo i da su iz Ratnog vazduhoplovstva Indonezije izrazili želju za američkim F-35A, ali da to SAD za sada ne odobravaju. Takođe, prošle nedelje, šef ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev, izjavio je da ugovor sa Indonezijom o prodaji 11 višenamenskih borbenih aviona Su-35 još uvek nije raskinut.
Sporazum o uslovima kupovine ovih aviona Indonezija je sa Rusijom potpisala još 10. avgusta 2017. godine. U konkureniciji na ovom tenderu su bili još američki F-16, evropski EF-2000 i švedski Gripen. Bilo je predviđeno da polovinu sume od ukupno 1,14 milijardi dolara za ruske avione Indonezija podmiri isporukom svoje robe, da 35 procenata od druge polovine bude off-set program, a da se u kešu plati samo 170 miliona dolara. Ugovor je potpisan krajem februara 2018. godine ali, kako se pretpostavlja, zbog pritiska SAD, i pored višegodišnjih pregovora, ugovor do danas nije realizovan.
Indonezija je i ranije kupovala ruske borbene avione, 2003. godine su naručena dva lovca Su-27SK i dva višenamenska Su-30MK koji su zajedno sa dva helikoptera Mi-35P koštali oko 197 miliona dolara, a način plaćanja je uključivao i barter aranžman. Potom su 2008. godine za oko 350 miliona dolara naručena tri Su-27SKM i tri Su-30MK2, da bi 2012. bilo naručeno još 6 Su-30MK2 za 470 miliona dolara. U međuvremenu su nakon remonta, avioni Su-27SK i Su-30MK dovedeni na nivo Su-27SKM i Su-30MK2.
RV Indonezije danas ima oko 86 borbenih aviona / Foto: Dassault Aviation Borbenu okosnicu RV Indonezije danas čini 33 F-16 od ukupno 34 isporučena aviona. U programu ‘’Peace Bima-Sena I’’ prvo je u periodu od 1989-1990. isporučeno 8 jednoseda F-16A Block 15OCU kao i 4 dvoseda F-16B iste verzije. Marta 1996. potpisan je ugovor za još 9 aviona Block 15 ali su isporuku tih aviona, kao i nameru da se nabavi ukupno 60 F-16, osujetile sankcije SAD zbog sukoba u Istočnom Timoru.
Naknadni dugogodišnji pregovori sa SAD rezultiriali su isporukom još 24 polovna F-16C i D Block 25, a nakon njihove dorade na nivo Block 32, u periodu 2015-2017, u okviru programa ‘’Peace Bima-Sena II’’ isporučeno je 19 jednoseda i pet dvoseda. Ukupna vrednost ugovora koji je uključivao i 6 aviona koji su poslužili kao donori rezervnih delova (dva Block 15 i 4 Block 25) bila je 750 miliona američkih dolara. Neke od dorada koje su pretpreli avioni F-16C i D isporučeni Indoneziji čine ih donekle jednakim varijanti Block 52. U najnovijoj nadogradnji indonežanskih F-16A i B, na ovim avionima je u programu Structural Augmentation Roadmap (STAR) produžen životni vek na 8000 sati naleta, a izvrešena su i unapređenja elektronske opreme i naoružanja.
U službi RV Indonezije još uvek se nalazi 23 preživela britanska laka višenamenska borbena aviona Hawk 209. Ugovor za prvih 16 primeraka potpisan je 1993. godine, isporuke su izvršene u periodu 1996-1998, a čitav posao je vredeo 442 miliona dolara. Ugovor vredan 266 miliona dolara za još 16 potpisan je 1996., isporuke realizovane 1999-2000. Borbene sposobnosti imaju i južnokorejski školsko-borbeni avioni T-50, Indonezija je 2011. godine potpisala ugovor vredan 400 miliona dolara za 16 aviona koji su isporučeni u periodu 2013-2014. Do sada su u udesima izgubljena dva aviona.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Indonezija još jedan mogući korisnik francuskih borbenih aviona Rafal appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.