Indirektna najava promene načina obuke državnih pilota helikoptera: Ružić predložio Vulinu obuku pilota Helikopterske jedinice u Vazduhoplovnoj akademiji?

Izvor: TangoSix.rs, 26.Jan.2022, 10:51

Indirektna najava promene načina obuke državnih pilota helikoptera: Ružić predložio Vulinu obuku pilota Helikopterske jedinice u Vazduhoplovnoj akademiji?

Protokolarni sastanak dva ministra Vlade Srbije prošle srede bio je još jedna prilika da se javno iskaže podrška novom projektu državne vazduhoplovne škole Vazduhoplovna akademija. Tango Six je o ustanovljenju uvećane institucije, njenim planovima i početku već naširoko izveštavao, međutim, pomenuti prošlonedeljni susret skrenuo nam je pažnju jer je zakopano u saopštenju rečeno nešto što bi moglo da promeni način na koji se školuju piloti helikoptera u državnoj službi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << /> Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, navodi se u saopštenju MUP-a, razgovarao je sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem o unapređenju saradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova i Vazduhoplovne akademije, koja će doprineti većoj efikasnosti i unapređenju znanja i sposobnosti u oblasti vazdušnog saobraćaja:
– Ministar policije Aleksandar Vulin istakao je da je osnivanje Trening centra i Visoke škole strukovnih studija u okviru Vazduhoplovne akademije izuzetno značajano za obrazovanje, profilisanje i formiranje iskusnih pilota koji će u budućnosti brinuti o bezbednosti našeg neba. Helikopterska jedinica Ministarstva, kako je rekao, u svom sastavu ima 17 helikoptera, a tokom ove godine biće bogatija za još tri nova tipa „Superpuma“, a u toku su i pregovori za nabavku dva helikoptera „Кamov 32“. – izjavio je Vulin time još jednom potvrdivši da će sedmi tip helikoptera u upotrebi u Helikopterskoj jedinici MUP-a biti ruski, što je Tango Sixu nedavno potvrdio i sam proizvođač.
Piloti-policajci imaju istu iste, civilne, dozvole kao piloti civilnih helikoptera / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Međutim, najinteresantniji deo protokolarnog sastanka ipak je bila Ružićeva (Ministarstvo prosvete je nadležno za Vazduhoplovnu akademiju) izjava istaknuta na kraju MUP-ovog saopštenja:
– Ministarstvo prosvete, Vazduhoplovna akademija i MUP-a su do sada sarađivali na polju školovanja kadrova na nivou srednjeg obrazovanja za potrebe Helikopterske jedinice. S obzirom da je prošle godine osnovana Visoka strukovna škole Vazduhoplovne akademije i preuzet i aerodrom u Vršcu, gde je formiran Trening centar, postoji mogućnost i kapaciteti za obuke pilota i aviomehaničara u Vršcu za određene tipove sertifikovanih dozvola, kao i mogućnost za visoko obrazovanje kadrova ove jedinice na Visokoj školi i to je pravac u kome ćemo razvijati saradnju sa MUP-om. –
Ovim je indirektno ali i prvi put javno predstavljena ideja koja bi mogla da pomogne u rešavanju budućeg velikog problema Helikopterske jedinice – nedostatku pilota. Poznato je da je pored nekadašnje zajedničke obuke policajaca-helikopteraša u VVA tokom SFRJ jedini izvor letača za policiju bila vojska. RV i PVO je ovim „prebezima“ dodatno slabljeno. Vulin je kao ministar vojni to pokušao da reši povećanjem plata vojnim pilotima helikoptera (večiti problem kada se nekadašnje kolege među sobom porede po visini primanja) ali to ne rešava činjenicu da i  RV i PVO ima veliki problem sa popunom letačima i tehničarima, posebno što najave dolaska nove tehnike ne prestaju.
Nikad više helikoptera, nikad manje ljudi da ih leti i opslužuje / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Budući da će Vazduhoplovna akademija, uz, prvi put od prošle godine, pravo više pilotsko obrazovanje, uskoro EASA sertifikovana, biti državni vazduhoplovni centar za obuku, nije teško pretpostaviti da se već razmišlja o mogućnosti da MUP-a Srbije u budućnosti prvi put stipendira civile koji bi u toj postavci svoj ATPL(H) završavali u Vršcu koji je sada deo Vazduhoplovne akademije. Ovoj mogućnosti ide u prilog činjenica da je Vazduhoplovna akademija već najavila kupovinu jednog helikoptera za obuku civilnih pilota.
Naravno, tu ostaje praktičan problem minimalnog letačkog iskustva potrebnog da bi neko bio upotrebljiv policijski pilot. Iskustvo u borbenoj obuci iz RV i PVO uvek je plus u Helikopterskoj jedinici koja kroz podršku Žandermeriji može biti i borbena jedinica. Ali svakako, svi ovi praktični problemi blede pred onim najbitnijim – ako ne bude znatno veće regrutacije pilota i tehničara, pa možda direktno i iz civilstva, uskoro svu tu novu i modernu opremu Helikopterske neće imati ko da leti i opslužuje.
The post Indirektna najava promene načina obuke državnih pilota helikoptera: Ružić predložio Vulinu obuku pilota Helikopterske jedinice u Vazduhoplovnoj akademiji? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.