Izvor: B92, 21.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incident u grčkom hipermarketu

Beograd -- Prilikom posete novootvorenom grčkom hipermarketu Vreopulos, Beograđanka Đeni Grac doživela je neprijatnost. Pripadnik obezbeđenja ove kuće našu sugrađanku - inače Kubanku - nije želelo da pusti u prodavnicu, sa obrazloženjem da Romi nisu dobrodošli. Potom je pokazao na buvlju pijacu, koja se nalazi prekoputa Veropulosa, i rekao: "Cigani kupuju tamo". Đeni Grac za naš radio kaže da ovo nije jedina neprijatnost koju je doživela u Beogradu: "Ja sam ovde živela kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mala, od 1982. do '86 i bilo mi je jako lepo. I kada sam se vratila posle 12 godina sve se potpuno promenilo, jako sam retko tokom drugog boravka čula 'hvala lepo' itd. Pošto sam malo tamnoputa, ljudi često misle da sam Ciganka, ali ja ne patim od toga. Desilo mi se ponekad, da mi ne daju da sednem u autobus, iako sam trudna, ili da za vreme bombardovanja Ciganka poslednja mora da kupi hleb itd", kaže Grac.

Ministar za prava manjina Rasim Ljajić, osudio je, u izjavi za Radio B92, incident u hipermarketu Veropulos: "Ja ipak smatram da, a to pokazuju i naša istraživanja, da je broj incidenata prema Romima u značajnoj meri smanjen u odnosu na protekli period, što naravno ne umanjuje osudu ovih incidenata. To je s jedne strane jeste stvar javnog tužioca koji bi morao da reaguje po službenoj dužnosti. S druge strane, to je stvaranje jedne drugačije klime koja će biti usmerena ka izgranji jednog drugačijeg odnosa prema pripadnicima prije svega Romske zajednice koji danas jesu najugroženija manjina u čitavoj Evropi. Predstoji nam težak put u borbi protiv predrasuda koje još uvek postoje prema pripadnicima određenih etničkih zajednica", kaže Ljajić.

Đeni Grac kaže da nema problem sa tim što je Beograđani zamenjuju za Romkinju, ali da joj smeta odnos prema drugačijima: "Nije problem da li si Crnac, da li si šta. Ja nemam te probleme, mene su naučili da isto gledam na ljude koji imaju plave oči ili koji imaju mladež na leđima, nego kakav je ko čovek. Koliko god da sam ja ovde stranac i Jugosloveni su stranci u svetu. Ne može se tako ponašati. I posle se žale da u svetu ne vole Srbe, a vidi kako se ponašaju. Ne može to tako", komentariše Grac. Generalni menadžer beogradskog ogranka komapnije Veropulos, Vasilis Kakajotis, uputio je javno izvinjenje zbog ovog incidenta. Isto je učinio i Živko Šegrt, vlasnik firme "Vračar", koja obezbeđuje Veropulosov objekat u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.