Izvor: Politika, 27.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incident na suđenju Kovačević-Vučo

Miloš Luković, koji je na suđenje došao kao posmatrač, tvrdi da je na hodniku Aleksandar Tijanić skočio na njega i udario ga

Suđenje predsednici Komiteta pravnika za ljudska prava Biljani Kovačević-Vučo po tužbi koju je, za klevetu i uvredu, protiv nje podneo direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić obeležio je juče manji incident u hodniku ispred sudnice Prvog opštinskog suda.

Prema tvrdnji Miloša Lukovića, koji je na suđenje došao kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posmatrač, Tijanić je na hodniku skočio na njega i udario ga. Prethodno, on je generalnom direktoru RTS-a dobacio: „Stidi se”.

S druge strane, Tijanić nije hteo da odgovori na pitanje novinara da li je mladića udario u hodniku, ali je, u izjavi novinarima, po završetku suđenja ocenio da suđenje odiše pritiskom. „Ponovo je (Kovačević-Vučo) dovela više ljudi. Na hodniku je jedan mladić krenuo na mene”, rekao je Tijanić. Luković se novinarima predstavio kao šef izbornog štaba Liberalno-demokratske partije Palilula.

Po ulasku u sudnicu pre početka suđenja, Tijanić je od predsedavajuće Ivane Marković-Radojević zatražio da pozove sudsku stražu i Lukovića izbaci iz sudnice, jer ga je uvredio.

Suđenje je nastavljeno bez prisustva novinara, jer u sudnici ima samo osam slobodnih mesta.

U sudnicu su ušli prijatelji i rodbina Kovačević-Vučo, među kojima su bili predsednik Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević, članice organizacije „Žene u crnom”, kao i pripadnici Jukoma.

Po završetku suđenja, Tijanić je izjavio novinarima da sudski postupak teče mirno i korektno.

On je dodao da prekjučerašnje saopštenje Jukoma, u kome je „gospođa zahtevala prisustvo stručne javnosti”, predstavlja klasičan vid pritiska na sud i sudećeg sudiju. „Ili će se država tome odupreti ili će nam nevladine organizacije presuđivati”, naglasio je Tijanić.

On je pozvao Kovačević-Vučo da saopšti da li je publikacija „Slučaj službenika Aleksandra Tijanića” falsifikat i da li je „finansirana mafijaškim kapitalom od onoga koji je imao fotografije (prvostepeno okrivljenih) za ubistvo Đinđića”.

Tijanić je Kovačević-Vučo tužio kao izdavača publikacije „Slučaj službenika Aleksandra Tijanića” – prve sveske u ediciji „Protiv zaborava”, čijim je sadržajem, kako se navodi u tužbi, „oklevetala i povredila čast i ugled privatnog tužioca”.„Na koricama knjige nalazi se skica uvredljive forme i sadržine kojom je privatni tužilac (Tijanić) predstavljen kao kameleon koji na sebi nosi različita stranačka obeležja, zastave i grbove različitih zemalja”, navedeno je u tužbi.

Tanjug

[objavljeno: 28/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.