Izvor: Danas, 28.Jan.2015, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inauguracija

Kad Nikolićeva savetnica saopšti da su veće šanse da njen šef neće prisustvovati predsedničkoj inauguraciji u Hrvatskoj nego da hoće, to je vrlo ozbiljna politička poruka. Ta se poruka naravno može tumačiti kao logični sled dešavanja.

Prvo, svečanost je pomerena za tri dana ranije, kako piše hrvatska štampa, zbog samita o borbi protiv terorizma u Vašingtonu, koji je sazvao Barak Obama za 18. februar. Budući da "prisega" Kolinde Grabar Kitarović pada 15. februara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << baš na srpski državni praznik Sretenje, teško je očekivati da u Zagreb otputuje lično predsednik Srbije. Drugo, ni zakletvi Ive Josipovića nije prisustvovao Boris Tadić, pošto je na svečanosti bio predsednik Kosova Fatmir Sejdiju. A i inauguraciju samog Nikolića 2012. obeležilo je "odsustvo" najviših gostiju iz regiona, odnosno predsednika Hrvatske, Slovenije i predsednika Predsedništva BiH. Treće, ali najbitnije, srpsko-hrvatski odnosi kreću se nizlaznom linijom od uzajamnih tužbi za genocid i povratka Vojislava Šešelja iz Haga, pa je tako i premijer Zoran Milanović bojkotovao samit Kina plus 16 zemalja centralne i istočne Evrope u decembru u Beogradu.

Međutim, upravo zbog svega pobrojanog i spornog, očekivalo bi se da se političke poruke ne odašilju u javnost sa takvom lakoćom i na savetničkom nivou. I da se u medije nezvanično plasira da će Nikolića u Zagrebu 18. februara predstavljati savetnik Ivan Mrkić. Jer, tako se stvara utisak da se umesto odgovorne politike testira domaće javno mnjenje i donekle osluškuju signali iz međunarodnih krugova, umesto da se izađe sa stavom koji bi bio u interesu Srbije.

Teško da je stalno zaoštravanje sa Zagrebom u interesu Beograda, još manje pogoduje normalnom životu srpske manjine u Hrvatskoj, a da se evrointegracije i proklamovana politika regionalne saradnje ne pominju. Od odgovornog političara građani s pravom treba da očekuju promišljen i jasan nastup. I po mogućstvu pozitivan. Naravno, i da događaje iz prošlosti ne prima lično. U konkretnom slučaju, da se oglasi sa jasnim stavom - ko će predstavljati Srbiju na inauguracionoj svečanosti u Zagrebu i preneti novoj hrvatskoj predsednici, recimo - dobre želje Beograda za dobrosusedske odnose.

Takav način sveo bi taj simbolični događaj na pravu političku razmeru, umesto da mu se pripisuje nepotrebna politička težina. Kao da teškoće nisu već dovoljno velike, i kao da posao političara nije da ih rešavaju i relaksiraju, osim naravno što brinu o sopstvenom rejtingu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.